JuhaniKleemola

Ilmastovaalien sijaan puheenjohtajien vaihtovaalit

Olemme saaneet seurata impivaaralaisimpia vaaleja vuosikymmeniin. Ei ole yllättävää, että punavihreiden puolueiden puheenjohtajien vaatimukseen 'ilmastovaaleista' tartuttiin kiinni - onhan valtaosa toimittajista itsekin punavihreän aatemaailman vaalijoita.

 

Sinällään sääli, ettei vaaleissa paljoakaan keskitytty suomalaisia syyllistävän ilmastoliturgian sijaan kansainvälisiin aiheisiin, kuten: EU-politiikka, Venäjän uhka, Nato ja Suomen selviytyminen kaoottisessa Euroopassa.

 

Kuitenkin näyttää siltä, että ilmastovaalien sijaan vaaleissa määritellään useamman puoluejohtajan tila:

Vihreät: Pekka Haavisto on pätkäpuheenjohtajana. Onko seuraava pj Kari?

Kepu: Sipilä eronnee veret seisauttavan murskatappion jälkeen

Kokoomus: Orpoa pidetään demarina kokoomuksen sisällä. Tappio perussuomalaisille saattaa nostaa haastajan kokoomuksen sisältä. Häkkänen?

Demarit: Rinne on toipumassa sydänkohtauksestaan. Tappio perussuomalaisille nostaa todennäköisesti haastajan SDP:n sisältä. Epätodennäköistä, että Rinteen kunto kestää pääministerinä. Haastaja: Marin?

 

Keskeistä on vaalitulos. Mikäli Jussi Halla-ahon PS voittaa vaalit, on liki puolessa ek-puolueista paineita vaihtaa puheenjohtaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Nelikoksi Ohisalo-Lepomäki-Saarikko-Marin? Olisi ainakin raikas tuulahdus uudenlaista energiaa nykyiseen pysähtyneisyyteen verrattuna!

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Siinäpä olisi oikea Spuce Girls

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Vaalien jälkeen pitäisi kehittää sellainen järjestelmä, joka leikkaisi tehokkaasti omassa maailmassaan olevan ministerin tai kansanedustajan.

Kun edustaa kansaa, niin äänijärjestelmä olisi sellainen, jos kyseinen edustaja tekee vääriä päätöksiä tai möläyttää järjettömyyksiä, ääni otetaan siltä pois ja jos äänillä on joku raja ja se alittuu, joutuu hän lähtemään pois eduskunnasta.

Luulisi sellaisen tuovan nöyryyttä ja järkeä päätöksientekoon. Nykyään on saanut nähdä niin paljon perseilyä, että ei voi erota tai lähteä sieltä. Äänijärjestelmän ollessa voimassa on mahdollista saada itselleen potkut.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Riippumatta PS:n tuloksesta paineita kyllä puolueiden sisällä on puhenjohtajien vaihtoon.

Varsinkin keskustan ja kokoomuksen, molemmathan tekevät häikäisevää laskua. Kokkareilla varmasti Häkkänen ja Lepomäki tulisivat kysymykseen.

Kepu on vaikeampi juttu - mistä he ottavat ketään Sipilää 'parempaa'?

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Kokoomuksen paluu juurilleen todelliseksi oikeistovaihtoehdoksii:

Siksi: Elina Lepomäki

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

On se hassua että jotkut ottaa persut vakavasti. Maahanmuuttovastaisuuden lisäksi ne ratsastaa nyt myös ilmastoänkyröinnillä. Niillä on ihan oma tapansa ajatella sitä mitä ilmastonmuutokselle pitäisi tehdä: ei tehdä mitään, nyt on muitten vuoro tehdä jotain. Pannaan rajat kiinni niin ei ilma eikä väestö vaihdu. Todellinen vaihtoehtoliike: vaihtoehto järjen valolle.

Vuodesta 2008 alkoi perussuomalaisiin imeytyä ksenofobisia voimia. Vuonna 2010 alkoivat Jussi Halla-ahon kannattajat kerätä nimiä, jotta Halla-ahosta tulisi EU-vaaliehdokas. Soini ei tätä suonut, mutta tuloksena on puolue Muutos 2011. Samana vuonna organisoituivat Muutos 2011 -puolueeseen tyytymättömät ja perustivat Vapauspuolueen. Vuoden 2011 vaaleissa perussuomalaiset saivat ennennäkemättömän vaalivoiton, mutta nämä pienet puolueet jäivät rannalle. Vuonna 2015 perussuomalaisten vaalivoitto perustui ksenofobialle ja jopa rasismille. Sinne mentiin rasistisen maahanmuuttopoliittisen ohjelman siivittämänä. Vuonna 2016 perussuomalaisiin tyytymättömät alkovat kerätä nimiä Suomidemokraatit-puolueen perustamiseksi. Nimenkeräys ei kuitenkaan tuottanut tulosta. Vuonna 2017 ainoa rastistinen puolue Suomen puoluerekisterissä oli perussuomalaiset. Vuoden 2017 puoluekokouksessa perussuomalaiset valitsivat puheenjohtajakseen ksenofoobikon tai rasistin. Kuitenkin monessa mielessä varsin oikeistolaisen henkilön. Perussuomalaiset marginalisoituu ja ksenofobinen kausi jää historiaan, jahka demareihin pettyneet duunarit, joista suurin osa vanhoista persuista koostui (muistakaamme Soinin sutkaus "työväenpuolue ilman sosialismia") tajuavat, että heitä on petetty taas.

Toimituksen poiminnat