3. sukupuolen laillistamisen kustannukset ovat tähtitieteelliset

Vaalit lähestyvät. Tämä näkyy siitä, kun kansanedustajilta alkaa irtoamaan mitä erikoisempia vaatimuksia. Karjalainen-lehdessä uutisoitiin eduskuntaryhmien puheenjohtajien vilpitön halu laillistaa niin sanottu kolmas sukupuoli "mies" ja "nainen" lisäksi. Kuulostaa yksikertaiselta. Artikkelissa kuvataan tarkemmin, että laillistamisen myötä virallisiin henkilöpapereihin voidaan merkitä miehen tai naisen lisäksi vaihtoehto "muu".

Muutos kuulostaa yksinkertaiselta, mutta käytännössä tämä tarkoittaa varsin monimutkaista ja kallista päätöstä. Olen vakuuttunut, että muutoksen läpivieminen tarkoittaisi satojen miljoonien eurojen kustannusta sen suhteen, että pieni osa henkilöistä saisivat henkilötunnuksen, missä heille on merkitty sukupuoli "muu". Jopa sitäkin harkitaan että jokaisen suomalaisen henkilötunnus muutetaan sukupuolettomaksi.

Käsittelen tässä hieman, mitä henkilötunnuksen muuttaminen merkitsee.

 

***

Mikäli eduskunta päätyy muuttamaan vakiintunutta henkilötunnusta, sillä on välitön vaikutus kaikkialle, missä henkilötunnusta käsitellään. Nykyaikana tämä tarkoittaa kaikkia niitä tietojärjestelmiä, missä ylipäänsä käytetään henkilötunnuksia. Nämä pääsääntöisesti ovat järjestemiä, missä henkilötunnus on henkilön tunnistautumistieto.

Tyypillisesti tietojärjestelmien henkilötunnusten käsittelyyn on ohjelmoitu henkilötunnuksen oikeellisuuden tarkastaminen. Sen lisäksi että tunnuksen viimeinen merkki sisältää tiedon henkilön sukupuolesta, se tarkistaa että tunnus on syötetty muilta osin oikein. Näitä allekirjoittanutkin on ohjelmoinut tietojärjestelmiin jo 1980-luvulla.

***

Mitä tästä seuraa?

1. Ensinnäkin, kukaan ei tiedä mitkä kaikki tietojärjestelmät käyttävät henkilötunnusta. Luku on varmasti tuhansia, kenties kymmeniä tuhansia: viranomaisjärjestelmät, pankkien tietojärjestelmät, julkisen sektorin järjestelmät, terveydenhuollon järjestelmät puhumattakaan kaikista yksityisen sektorin järjestelmistä.

2. Päätetty muutos tulisi toteuttaa kaikkiin yllä oleviin järjestelmiin. Kustannukset lienevät 4-6 numeroinen summa rahaa järjestelmää kohden. On todennäköistä, että osaan tietojärjestelmistä kyseistä muutosta ei yksinkertaisesti pystytä edes toteuttamaan.

3. Monet kyseisistä järjestemistä käyttävät henkilötunnusta henkilön tunnistamisavaimena. Lähtökohtaisesti näissä järjestelmissä on perusoletuksena, että henkilötunnus on pysyvä, muuttumaton tieto, mikä seuraa ihmistä kohdusta hautaan. Kun eri järjestelmät kommunikoivat keskenään, tulee henkilötunnusten täsmätä. Esimerkiksi tästä voi seurata että terveydenhuoltoon saapuneen henkilön aikaisempia hoitotietoja ei löydy, tai ne ovat puutteellisia, koska henkilö on vaihtanut tunnistetietojaa. Tai se että pankin tietojärjestelmistä ei löydy henkilön tilitietoja enää ollenkaan.

4. Ei liene minkäänlaista keinoa saada muunsukupuolisille henkilöille päivitettyä henkilötunnuksiaan kaikkiin järjestelmiin, jolloin hän joutuisi elämään kahdella henkilötunnuksella vuosikausia – tai jopa koko elämänsä loppuun.

5. Henkilötunnustaan muuttanut henkilö joutuu todennäköisesti kuljettamaan mukanaan kahta eri henkilöllisyystodistusta, jotta hän pystyy ylipäänsä asioimaan henkilötunnusta käyttävien tahojen kanssa.

6. Ihmistaimi saa henkilötunnuksensa muutaman päivän ikäisenä. Lienee selvää että hän ei pysty kommunikoimaan sukupuoltaan, jolloin tämä lakimuutos koskettaa vain täysi-ikäisiä kansalaisia.

 

***

Eduskunnan tehtävänä on säätää lakeja. Kansanedustajilla tulisi tämä lakialoitteen suhteen olla jalat maassa. Muun muassa vihreiden Ville Niinistö on jälleen populismilaukalla, tuomassa tätä monimutkaista asiaa esiin siitä näkökulmasta, että kyseessä on pelkkä arvovalinta. Populistinkin olisi hyvä joskus katsoa hintalappujen perään.

 

Nykyisin henkilötunnus on sellainen kansalaiseen liittyvä tieto, minkä jokaisen kansalaisen tulee pitää mahdollisimman pitkälle omana tietonaan. Valtaosalle suomalaisista ei taatusti ole edes tiedossa, että tunnuksesta ilmenee sukupuoli. On siis varsin erikoista, että pienelle osalle väestöä tämä on jonkinlainen elämän ja kuoleman kysymys. Eduskunta tehkööt päätöksen vaikka neljästä sukupuolesta, mutta henkilötunnukseen koskeminen on järjetön, tarpeeton ja kallis operaatio.

 

JuhaniKleemola
Helsinki

Olen vapaan tiedonvälityksen, sananvapauden ja mediakriittisyyden puolesta puhuja. Perään poliitikoilta vastuun ottoa ja myös sen kantoa. Toimittajilta perään totuuden hakemista, sananvapauksien rohkeaa käyttämistä ja objektiivisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu