JuhaniKleemola

Ei kai Petteri Orpon kielitaito ole Ahti Karjalaisen tasolla?

Kokoomus pitää puoluekokouksensa noin viikon kuluttua Lappeenrannassa. Puoluekokouksen odotetuin asia on puheenjohtajavaali, missä kokoomuksen nykyistä puheenjohtajaa Alexander Stubbia haastavat sekä sisäministeri Petteri Orpo että kansanedustaja Elina Lepomäki. Puheenjohtajavaalia pidetään yllätyksenä, koska vakiintuneen tavan mukaan valtaapitävä puheenjohtaja on astunut syrjään, jolloin vaali on ollut avoimena uusille ehdokkaille. Saamieni tietojen mukaan nykyistä puheenjohtajaa haastava vaali on Kokoomuksen sisältä ajettu kostoretki Alexander Stubbia vastaan. Viikon kuluttua tiedämme tarkemmin miten tässä käy.

Päähaastaja Petteri Orpo

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin päähaastajaksi on asettunut sisäministeri Petteri Orpo. Puheenjohtajavaalin otteet ovat olleet tavanomaista kovempiotteiset. Noin kaksi viikkoa sitten näimme A-studiossa puheenjohtajaehdokas keskustelun, missä Petteri Orpo avoimesti arvosteli Alexander Stubbia puolueen johdossa. On selvää että ilman vahvaa kokoomusvaikuttajien tukea Orpo ei noin räväkästi istuvaa puheenjohtajaa vastaan hyökkäisi.

Petteri Orpo nauttii luottamusta median parissa, missä Orpo on saanut runsaasti positiivista julkisuutta muun muassa turvapaikanhakijoihin ja vastaanottokeskuksiin liittyvissä asioissa. Selkeimmän tukensa antoi Suomen Kuvalehti, missä lehti ilmaisi Orpon olevan "Presidentin mies". Tästä rinnastuksesta tulee mieleen suomettuneisuuden aikamme politiikka, jo 1950-luvulla Ahti Karjalaisesta tuli Urho Kekkosen luottomies.

Petteri Orpo näyttää olevan mieluisin valinta myös Suomen vasemmistopuolueille, joille maahanmuuttopolitiikan vaaliminen sekä Suomessa että EU-tasolla on kuin vasemmistopuolueiden oman asialistan pohjalta tehtyä. Näiltä osin maamme poliittisen keskustelun sallivuus on muotoutunut samankaltaiseksi kuin suomettumisen ja Ahti Karjalaisen aikoihin: siinä missä idän politiikan ja sen luottomiehen Ahti Karjalaisen arvostelu leimattiin fasismiksi, saa nykyisen turvapaikkapolitiikkamme arvostelu päälleen rasismin leiman.

Mutta miten sujuu Orpolta rock 'n roll?

Rock 'n roll on sitä kolmatta kotimaista kieltä, eli englantia tarkoittaen suomeksi Rokkia. Käännös 'Rokki' on itse asiassa varsin tankero-englantia, eikä sinällään ole varsin onnistunut. Mitä Petteri Orpoon tulee, häneltä ei ilmeisesti Rock 'n roll suju kovinkaan maireasti. Tarkoitan tällä englannin kieltä. Ei liene kovin suuri julkinen salaisuus että EU-tasolla englannin kieltä käytettäessä Petteri Orpo joutuu turvautumaan tulkkiin. Näiltä osin tulee väistämättä mieleen jälleen Ahti Karjalainen tankerovitseineen. Toki on muistettava että Ahti Karjalainen edusti ikäluokkaa mille ei koulutettu lapsena englannin kieltä. Siksi on outoa että Petteri Orpo ei pysty keskustelemaan eurooppalaisten kolleegojensa parissa ilman tulkkia.

Kielitaito on tärkeä suuren puolueen puheenjohtajalle

Riippumatta siitä kuka kokoomuksen puheenjohtajaksi valitaan, hänen on oltava kykenevä toimimaan eurooppalaisten kolleegojensa kanssa. Näiltä osin kielitaito on olennaisen tärkeää. EU-tapaamisten keskusteluissa merkittävä osa käydään kahden kesken edustajien välillä. Suomelle on kestämätön tilanne, mikäli meitä edustaa sellainen valtiovarainministeri joka vaatii jatkuvaa tulkkausta tapaamisissa - etenkin silloin kun jälleen neuvotellaan Kreikan seuraavista lainapaketeista.

Ahti Karjalainen (kok)

Nyt kun katsotaan Suomen sisä- ja ulkopolitiikkaa, niin väistämättä tulee de-ja-vu mielleyhtymiä suomettumisen aikaan. Siinä missä suomettuneisuuden ydin oli suurta kansansuosiota nauttivassa Urho Kekkosessa, idänpolitiikassa, huonon englannin kielen taidon omaavassa 'Presidentin mies' Ahti Karjalaisessa sekä edellämainittujen kritisoimisen fasismileimaamisessa, olemme kuin palanneet vastaavaan tilanteeseen. Nyt ytimessä on suurta kansansuosiota nauttiva Sauli Niinistö, maahanmuuttopolitiikka, 'Presidentin mies' Petteri Orpo miltä ilmeisimmin englanti ei taivu ja maahanmuuttopolitiikkaamme kohdistuvan kritiikin leimaaminen rasismiksi.

Suomettumisen osalta ei maallemme käynyt hyvin. Toivottavasti nyt ei edetä jälleen 50 vuotta vanhan käsikirjoituksen mukaan. Maamme ei tarvitse uutta Ahti Karjalaista meitä edustamaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ben Zyskowicz häätää Stubbia maanpakoon. Tämä menee kauemmaksi kuin Kekkosen aikaan, tsaarivallan aikana näin tehtiin Suomessa toisinajattelijoille.

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/Benz_orpo-5...

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Ehkä ei nyt maanpakoon, mutta lopullisesti ulos kokoomuksen sisäpiiristä ja -politiikasta.

Tämä tietyllä tapaa on ironista. Vaikka en Stubb:n politiikan kannattajana olekaan, on Stubb henkilönä poikkeuksellinen kyky. Moniko duunariperheen kasvatti hankkii itselleen tutkinnon ja sellaisen kielitaidon missä pystyy luontevasti antamaan lausuntoja englanniksi, saksaksi ja ranskaksi?

Ja nyt kykypuolueen vanha kaarti ajaa puolueen johtoon sellaista kykyä miltä taipuu vain suomen kieli.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Zyskowicz haluaa Stubbin tuossa videopätkässä pois silmistä "kansainvälisiin tehtäviin." Rivikansanedustajana Stubb voisi olla melkoinen "loose cannon," joka tuskin ainakaan helpottaisi vallanvaihdosta Vapaavuori-Orpo-akselille.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #5

Aivan. Mikäli puoluekokouksessa valinnasta tulee täpärä, niin kokoomuksen sisällä tulee jako stubbilaisiin ja orpolaisiin jos sekä Stubb että Orpo ovat eduskunnassa. Tosin, eduskunnasta ei voi erota kesken kauden.

On odotettavissa että puoluekokouksen jälkeen vähintään sisäministeri vaihtuu. Orpo ja Stubb eivät pysty istumaan samassa hallituksessa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ymmärtääkseni Orpo on saanut myös arvostelua ulkorajojemme valvonnassa, joista hänen sisäministerinä kuuluisi vastata, suomenkieli kyllä riittäisi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Orpon tukilista
http://orpo.fi/tukijat

Stubbin tukilista
http://www.alexstubb.com/vaalit/tukijat/

P.s. En itse ole ilmoitautunut tukijaksi kenenkään listalle.
Sähköpostiini vastaavat niin Stubb kuin Orpokin. Lepomäki minulle etäisempi henkilö.

-----
P.s. Kukahan hallituksen tiedotustilaisuuksissa toimii kahdella kotimaisella jatkossa, kun Sipilä ja Soini eivät siihen kykene ja tuskin Orpokaan, jos hän tulee valituksi.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Hyvä kysymys. Nähtävästi ruotsinkieliset kommentit jäävät tulkkien kerrottaviksi. Sinälään mielenkiintoinen tilanne kun maassamme ruotsinkieltä osaamattomat on leimattu jonkin sortin sivistymättömiksi. Tuollainen tilanne kertoo jo paljon ruotsin kielen todellisesta tarpeellisuudesta maassamme ja ruotsin kielen opetuksen tehokkuudesta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minä koen Orpon loikan kaverinsa ja hallituskumppaninsa haastamisen jotenkin nolona temppuna. En edes usko, että Orpo saisi kokoomusta nousuun, siinä hän on ihan liian harmaa ja väritön. Tuo kielitaidon puute on myös iso miinus, siitä ei päästä yli eikä ympäri.

Karjalaisen aikaan se oli, kuten sanoit ihan eri juttu, ei sitä englantia muutenkaan juuri osattu. Saksa oli se puhutuin vieras kieli. Kerrotaan, että myöskin Kekkonen oli heikko englannissa ja opiskeli aina puheensa tarkasti etukäteen ja lukikin niitä suoraan paperista.

Meillä olisi jo syytä panostaa enemmän kouluissa juuri englannin lisäksi myöskin saksaan ja jättää ruotsi vapaaehtoisten luettavaksi, joilla on myös sille ympäristössään jatkokäyttöä. Eipä juuri monikaan tarvitse ruotsia lukion opiskelun jälkeen, se on fakta, jonka voisi jo vähitellen tunnustaa.

Muutos on tietysti tulossa, mutta kestää vain turhan kauan, kun näitä muutosvastarintaihmisiä on yksinkertaisesti liikaa. Fanaattisemmat ruotsin pakon edustajat jo putosivat eduskunnasta ja lisää on luvassa seuraavissa vaaleissa... Kimmo Sasi oli mm. yksi heistä pudotetuista.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Kiitos Kaija. Olet ihan oikeassa siinä ettei puheenjohtajavaali kokoomuksen nykyisessä tilanteessa kerää tyylipisteitä. Kun nyt katsotaan viimeisimpiä gallup-lukemia, onko kokoomuksen kannatus jotenkin merkittävästi pudonnut? Ei ole. Kun katsotaan kokoomuksen hallituspolitiikkaa, niin onko se saanut tavoitteensa hyvin läpi? On. Kun katsotaan onko ministeri Orpon toiminta ja kannanotot jotenkin eronneet Stubb:n kannanotoista. Ei ole.

Mutta näillä kokoomuksessa mennään eteenpäin. On selvää että ensi viikonlopun jälkeen puolueessa on enemmän haavoja ja mustelmia.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Eipä muuttuisi "munasta ruoka" jos Orpo valittaisiin. Harmaa ja vailla "omia ajatuksia". Edustaa samaa politiikkaa kuin Stubb.

Mutta Lepomäki olisi jo parempi ehdokas. Hänen linjansa poikkeaa Stubista ja Orposta. Kielitaitoa en tunne mutta on ainakin kirjoittanut 5 L: ää yo-kirjoituksissa.

Siis Stubb tai Lepomäki.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Lepomäen kielitaito on erinomaisen hyvä, koska hän on asunut ja myöskin työskennellyt niin saksaksi kuin englanniksikin. Ruotsin kielestä en tiedä, mutta kaikki politiikothan Ruotsissa puhuvat aina englantia ollessaan maailmalla. Joten ruotsin heikko taito ei haittaisi....eihän Katainenkaan puhunut muuta kuin englantia ruotsalaisten kansssa:)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Voisiko kuuromykkä toimia Kokoomuksen puheenjohtajana?

Sokealla ilmeisestikin voisi olla erinomainen englannin kielen taito ja muutenkin säihkyvä äly, joten hänelle se varmaan olisi mahdollista...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä näyte Karjalaisen kielitaidosta hänen avatessaa ETYK-kokousta.
Osittain hyvää ja osittain tankeroa, mutta suoriutuu kyllä. (Jotkin kokousedustajat tosin näyttävät aprikoivan kuinka outoa kieltä tuo suomi on ...)

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/11/11/ahti-karja...

Toimituksen poiminnat