JuhaniKleemola

Nokian irtisanomiset: Suomalaisten teollisuuspoliittiset taidot kadonneet

Jälleen Nokialaisia irtisanotaan

Tänään saimme lukea ikäviä uutisia. Nokia irtisanoo joka viidennen suomalaisen työntekijänsä. Irtisanomisen syy liittyy noin vuosi sitten julkaistuun uutiseen, missä verkkoliiketoiminnassa menestynyt Nokia ostaa kompuroineen ranskalaisen Alcatel-Lucentin.

Kaupan myötä Nokia lähestyy koollaan viimeiset kaksi vuosikymmentä markkinoita hallinnutta ruotsalaista Ericssonia. Viime vuosina Nokiaa on johdettu hyvin. Se on onnistunut panostamaan verkkoteknologioiden keihäänkärkituotteisiin, minkä myötä Nokia on hankkinut vahvan teknologiajohtajuuden 5G-verkoissa. On arvioitu että 5G-teknologiat suorastaan räjäyttävät langattoman teknologian siitä mihin on totuttu. Lisäksi on huomioitava että Nokian 5G-tuotteiden kehittämisellä Nokian suomalaiset yksiköt ovat olleet avainasemassa. Siis ne yksiköt joista nyt ollaan irtisanomassa joka viides nokialainen. Kaiken kukkuraksi, Alcatel-Lucent on Nokiaa jäljessä teknologiakehityksessä.

Kuinkas tässä nyt näin kävi? Osaavammat suomalaiset saavat antaa yrityskaupan kunniaksi uunituoreille ranskalaisille työnsä ja jäävät itse työttömiksi?

Kyse on teollisuuspolitiikasta

Ensimmäiset uutiset Nokian ostoaikeista saatiin noin vuosi sitten. Alcatel-Lucentin merkittävä omistaja, Ranskan valtio oli ilahtunut Nokian aikeista. Kauppahinta on Suomen yrityshistorian suurin, yli 15 Mrd e. Kun kyse on näinkin isosta kaupasta, millä on valtiollisia intressejä, tulee teollisuuspolitiikka peliin. Kuten odottaa saattaa, teollisuuspoliittiset piirteet näkyvät irtisanomisina. Kyse on yksinkertaisesti siitä miten paljon työstä tehdään Ranskassa ja miten paljon SUomessa. Näyttää siltä että Ranskan poliittinen johto taisi tämän pelin, kun taas Suomen... niin puuhasi kilpailukykypakettia, SOTE:a, vastaanottokeskuksia ja yhteiskuntasopimusta.

Näin Ranska voitti Suomen

Muutama kuukausi Nokian ilmoituksen jälkeen, pääjohtaja Rajeev Suri piti lehdistötilaisuuden Ranskan prosidentti Francois Hollanden ja teollisuusministeri Emmanuel Marcon kanssa. Tilaisuuden viesti oli selvä. Rajeev Suri sitoutui kaupan myötä vahvistamaan ranskalaisten asemaa uudessa yrityksessä.

Tilaisuudessa Francois Hollande myös kertoi että Nokian mahdolliset irtisanomiset eivät koske ranskalaisia työntekijöitä.

Näillä keinoin pääjohtaja Suri sitoutui ja lupasi nimenomaan Ranskan presidentille ja hallitukselle ranskalaisten työpaikkojen säilyttämisestä.

Suomen hallitus oli jälleen toimeton ja tilanteen ulkopuolella

En ole havainnut lainkaan että Suomen hallitus millään tavalla olisi julkisesti toiminut Nokian suomalaisten työpaikkojen säilyttämisen puolesta. Ja jos oikein tarkkoja ollaan, samanlainen kuvio on toistunut ennenkin: Nokia-Siemens yrityskaupan myötä saksalaiset toimivat välittömästi sikäläisten työpaikkojen säilyttämisen puolesta, ja silloinkin irtisanomiset olivat rankimpia juuri Suomessa.

Tulos on nyt tässä. Irtisanomiset kohdistuvat juuri Suomeen. Mihin ovat kadonneet suomalaisten poliitikkojen ja edunvalvontajärjestöjen teollisuuspoliittiset taidot? 

Osoitan sormeni nyt etenkin hallitukseen ja kaikkiin puoluejohtajiin. On jotenkin ilvoksuttavaa seurata näin löysää suomalaista teollisuuspolitiikkaa minkä seurauksena osaavaa, merkittävät verotulot tuovaa huipputeollisuuden henkilöstöä irtisanotaan. Ilvoksuttavaksi tämän tekee se että juuri nämä samaiset puoluejohtajat vaalipaneeleissa ideoivat uutta Nokiaa Suomelle.

Kysyn: Mihin te puoluejohtajat sitä uutta Nokiaa tarvitsette kun ette osaa pitää vanhankaan puolta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Suomalaisten teollisuuspoliittiset taidot kadonneet''

Eikä siinä vielä kaikki. Verotuksella ja sääntelyllä on tuhottu Suomen talous vuosikymmeniksi.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Ehkäpä noin. Hallitukset ovat vuodesta 2008 keskittyneet leivän pilkkomiseen sen sijaan että olisivat keskittyneet siihen että leivottavasta leivästä tulee mahdollisimman iso.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Ali-Yrkkö arvioi, että vähennysten jälkeenkin Suomi on edelleen tärkeä paikka Nokialle."

Lainaus tuolta:

http://yle.fi/uutiset/asiantuntija_nokia_saattaa_s...

Jotenkin minulla on sellainen tunne, että hieman vastaavan kaltainen kommentti on kuultu ennenkin Nokian yhteydessä, siis ei verkkopuolen vaan sen toisenpuolen jota ei enää ole.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Totta tämäkin Suomi on ollut aina tärkeä Nokian/Microsoftin puhelinkehitykselle. Ja kristallipallossa näkyy että vajaan kolmen kuukauden kuluttua Microsoft lopettaa tämänkin.

Eero Mattila

Tässä näkyy suomalaisten päättäjien näköalattomuus. He eivät näe koko kuvaa, nyhräävät lähellä kun pitäisi katsoa kauas. Suomi häviää joka ikisessä yrityskaupassa ja sopimuspöydässä, koska meillä on ylen hölmöjä poliitikkoja. Johtajan pitäisi aina katsoa kauan ja perustaa päätöksensä oletukseen mitä tulee tapahtumaan. Pitäisi olla visio!
- Suomessa katsotaan omia varpaita ja yritetään sen perusteella tehdä tulevaisuuteen suuntaavia päätöksiä ja taas meni pieleen. Ja kun menee pieleen, niin ei mitään vastuuta eikä vaikutusta, samat urpot jatkaa kohti seuraavaa epäonnistumista....

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Näin on. Onkohan meillä nyt sellainen poliitikkosukupolvi avustajineen, joka ei ymmärrä teollisuuspolitiikan luonnetta? Eli niin sanottuja broilereita.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Joku traditio on katkennut. Yksi syy voi olla että arvokonservatiivien hömppäpoliitikkojen määrä on mennyt yli valtakunnan mahdollisen kantokyvyn. Syyt voivat olla myös historiallisia ja juontaa suomettuneisuuden ajasta. Kun kokoomus suomettui ja Honkaliitto kaatui särkyi yhteys fiksun teollisuuspolitiikan ja poliittisen eliitin välillä ja kaiken maailman neuvokset nousivat johtamaan teollisuuspolitiikkaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eihän tässä poliitikoista ole kysymys, vaan Nokian omasta strategiasta. Mr Suri voi pyyhkiä halutessaan takapuoltaan suomalaisten poliitikkojen manifesteilla, jos sellaisia lähetettäisiin.

Nokian kurssi nousi laskevassa Helsingin pörssissä eilen, kun irtisanomisista ilmoitettiin. On perusteltu päällekkäisyyksien purkamisella. Kukaan meistä ei voi kurkistaa Nokian sisälle samalla tavalla kuin toimiva johto, joka päätökset tekee. Ja heidän intressissä, jos kenen, on yhtiön menestyminen.

Toimituksen poiminnat