JuhaniKleemola

Perussuomalaisten aatteen sietämätön tyhjyys

Puolueiden perusta on aatteessa

Suurten suomalaisten puolueiden juuret ulottuvat noin sadan vuoden taakse. Kunkin puolueen pohjalla on ollut aatemaailma, mikä on koonnut samanhenkisesti ajattelevat kansalaiset oman lippunsa taakse. Usein puolueilla on ollut jopa yksittäisiä henkilöitä aatteen takana. Vasemmistopuolueilla se on työväenliike ja Karl Marx. Keskustalla maaseutu ja Santeri Alkio. Kokoomuksella isänmaallisuus ja kansallisaate, mutta ei niin selkeästi nimettyjä yksittäisiä henkilöitä. Vihreillä aatemaailma löytyy ympäristön suojelusta. Perussuomalaisten edeltäjässä SMP:ssä pientalonpojissa ja Veikko Vennamon persoonassa.

Voidaan sanoa että pysyvin asia kuitenkin puolueissa on aate. Aatteen takana olevat yksittäiset henkilöt saattavat siirtyä taka-alalle, kuten Karl Marx vasemmistopuolueissa ja Santeri Alkio keskustassa, mutta aate on pysyy ja muovautuu ajan mukaisesti.

Perussuomalaisten aatteen kivijalka

Puolueena perussuomalaiset  on varsin uusi. Vain harvalla perussuomalaisella kansanedustajalla on enemmän kuin kahden vaalikauden mittainen työrupeama eduskunnassa. Voidaankin sanoa että perussuomalaisten kuva on pitkälti piirretty Timo Soinin kynällä. Vaikka Timo Soini ei sitä itse tunnustaisikaan, hänellä on puolueensa osalta samanlainen asema kuin mitä Santeri Alkiolla oli maalaisliiton osalta.

Mikäli minulta olisi ennen viimeisiä eduskuntavaaleja kysytty mitä perussuomalaisten aate sisältää, olisin vastannut sen koostuvan seuraavista asioista: EU-kriittisyys, maahanmuuttokriittisyys, kriittisyys vanhoja puolueita kohtaan, vanha kunnon "työväen herraviha", ei-sosialismi, ja tietyn asteinen kansallismielisyys. Nämä asiat ovat helposti perusteltavissa: Timo Soinin EU-tukipakettipuheenvuorot muistavat kaikki, vanhat puolueet ovat saaneet täyslaidallisia muun muassa vaalirahasotkuissa. Vaalirahasotkuihin liittyy vanha kunnon SMP:läinen herraviha ja "kyllä kansa tietää"-tyyliset lausunnot. Perussuomalaiset ovat myös onnistuneet kokoamaan käytännössä kaiken maahanmuuttokriittisen äänestäjäkunnan, eikä vähiten Jussi Halla-ahon ansiosta. Työväen herravihaa voidaan perustella Timo Soinin muutaman vuoden takaisella luonnehdinnalla missä perussuomalaiset ovat työväenpuolue ilman sosialismia. 

Useat lehdistömme edustajista sanoivat kuitenkin ilkeämielisesti perussuomalaisten olevan populistinen puolue, minkä Timo Soini luonnollisesti kielsi.

Joka tapauksessa näillä eväillä perussuomalaiset ovat eduskuntavaaleissa saaneet kaksi jytkyä ja maamme toiseksi suurimman eduskuntapuolueen aseman.

Perussuomalaisuuden aatteen muuttuminen

Eduskuntavaaleista on nyt kulunut vajaa vuosi. Mikäli nyt minulta kysyttäisiin mikä on perussuomalaisten aatteellinen kivijalka, joutuisin miettimään kivijalan perustaa uudessa valossa. Vaalien jälkeen tullut suurin muutos on ehdottomasti turvapaikanhakijakriisi, missä Saksaan on tullut yli 1 000 000 turvapaikanhakijaa ja Suomeenkin yli 33 000, pääasiassa irakista ja afganistanista tulleita 20-35 vuotiaita arabimiehiä.  

Timo Soini on nyt toiminut ulkoministerinä reilut puoli vuotta. Ulkoministerin tehtävissään hän on työskennellyt erityisesti EU:n kolleegoidensa kanssa. Tehtäviensä alkumetreillä Timo Soini oli hyväksymässä viimeistä Kreikan tukipakettia. Myöhemmin hän on työskennellyt erityisesti Saksan kanssa turvapaikanhakijakriisissä, missä Suomi on ottanut läntisen euroopan suotuisan kannan turvapaikanhakijoiden majoittamiseksi jäsenmaihin. Vastakkasta kantaa ovat edustaneet itäisen euroopan EU-maat, missä turvapaikanhakijoiden siirtoa on voimakkaasti vastustettu. Tässä EU-kriittisessä rintamassa on ollut muun muassa Unkari raja-aitaprojekteineen, ja myös EU:n ulkopuolisia maita, kuten Makedonia. Näin ollen vaaleja edeltänyt perussuomalaisten kritiikki EU:ta kohtaan on käytännössä laantunut kokonaan.

Turvapaikanhakijakriisiin liittyen perussuomalaisista on kuulunut muutamia kriittisiä puheenvuoroja. Tärkeimmäy näistä ovat Olli Immosen viime syksyinen facebook-kirjoitus, kuten myös Sebastian Tynkkysen maahanmuuttokriittiset ilmaisut. Perusuomalaiset reagoivat erittäin nopeasti näihin lausuntoihin puheenjohtaja Timo Soinin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Riikka Sljunga-Poutsalon johdolla. Olli Immonen (Timo Soinia lainatakseni) "harjattiin" perussuomalaisten eduskuntaryhmän toimesta. Tämän jälkeen Olli Immonen on käytännössä lopettanut julkiset kannanotot. Perussuomalaisten puoluehallitukseen kuulunut Sebastian Tynkkynen puolestaan erotettiin (puolueen sääntöjen vastaisesti) perussuomalaisista. Tämän tapahtuman jälkeen Tynkkysenkin ulostulot maahanmuuttoa kritisoiviin asioihin ovat sisällöltään muuttuneet toisen sisältöiseksi. Muutama päivä sitten eduskunta-avustaja Terhi Kiemungin islamia kritisoiva kirjoitus nopeasti tuomittiin muutamassa tunnissa jälleen eduskuntaryhmän toimesta. Kun hallitusneuvotteluissa perussuomalaiset alunperin neuvottelivat noin 700:sta vuosittaisesta turvapaikanhakijasta, on maahanmuuttokriittisestä nakökulmasta katsoen maahamme saapuneet 33 000 turvapaikanhakijaa niin suuri määrä ettei perussuomalaisten maahanmuuttokriittisyydellä ole aatteellista pohjaa. Mikäli olisi, perussuomalaiset olisivat välittömästi tehneet tästä hallituskysymyksen.

Viime kuukausina hallitus Juha Sipilän johdolla on käynyt pitkiä keskusteluita AY-liikkeen kanssa yhteiskuntasopimuksen saamiseksi aikaan. Se mikä perussuomalaisten kannalta on ollut silmiinpistävää on se että perussuomalaiset ovat olleet täysin hiljaa koko prosessin ajan. Kun Timo Soini vuosia sitten ilmaisi perussuomalaisten olevan "työväenpuolue", niin olettaisi perussuomalaisten olevan avainasemassa nimenomaan näissä työelämään liittyvissä keskusteluissa. Nyt on jäänyt epäselväksi, onko työväenpuolue perussuomalaiset nyt näissä keskustelupöydissä hallituksen, vai työläisiä edustavien AY-liittojen takana. Tulkitsen itse että perussuomalaiset ovat ensisijaisesti hallituksen takana jolloin AY-liike istuu neuvottelupöydän toisella puolella. Se siitä työväenpuolueesta perussuomalaisten osalta.

Suurten puolueiden kritisointi ja "herraviha" näytti loppuneen eduskuntavaalien jälkeen. Syykin on selvä: perussuomalaiset saavuttivat itse suuren puolueen aseman ja hallituspaikat. Itsensä kritisointi ei liene luontevaa.

Entäpä se populismi: kansankosiskelu? Tähän saatiin tällä viikolla jonkinmoinen selvyys. Kuten tunnettua, maahanmuuttokriittisten äänet olivat tärkeässä asemassa perussuomalaisten vaalimenestyksen osalta. Vielä tammikuussa Timo Soini sanoi: "Maahanmuuttokriittisyys ei millään tavalla ole tärkeä asia minulle". Vuodenvaihteen jälkeen useat gallupit ovat osoittaneet että perussuomalaiset ovat menettäneet noin 50% äänestäjistään - koostuen valtaosiltaan maahanmuuttokriittisistä kansalaisista. Tammikuun jälkeen Euroopanlaajuisesti useat Etelä-Euroopan maat kiristivät rajakontrolliaan, EU-ilmoitti turvapaikanhakijoiden 1:1-vaihto-operaatiosta ja rajakontrollia tiukennettiin Tanskan ja Ruotsin rajalla. Tämän seurauksena turvapaikanhakijoiden määrä Tornion raja-asemalla käytännössä loppui, minkä seurauksena Tornion järjestelykeskus toistaiseksi suljettiin. Nyt, viime viikolla Timo Soini antoin lausunnon minkä kansaa kosiskeleva populisti voi antaa: "Turvapaikanhakijoiden määrän putoaminen on perussuomalaisten ansiota". Aika paksusti sanottu - etenkin kun Suomen länsirajan kontrolli on pysynyt muuttumattomana, ja Balkanin vaellusreitti on tukittu muurein ja Tanska on tiukentanut rajakontrolliaan. Tämä on selvää populismia ja ansioiden noukkimista muiden maiden aikaansaannoksista.

Perussuomalaisten aatteelinen pohja on murentunut

Nyt kun teen yhteenvetoa perussuomalaisten aatteellisesta pohjasta, niin mielestäni puolue on aatteellisesti ontto. Puolueen aatteellisista kulmakivistä on kadonnut lähes kaikki: EU-kriittisyys on vaihtunut Angela Merkel-myöteisyydeksi, maahanmuuttokriitisyys on harjattu pois ja ennen vaaleja maahanmuuttokriittisyydellä eduskuntaan valitut kansanedustajat selkeästi ovat Timo Soinin ja Riikka Sljunga-Poutsalon esikunnassa harjaamassa. Työväenpuolueaatteen osalta on hyvin vaikeaa sanoa onko perussuomalaiset AY-liikkeen vai hallituksen ajatusten kannalla. Ja lopuksi herravihakin katosi saman tien kun hallituksen ovi avautui.

Mitä siis perussuomalaisten aatteelliseksi pohjaksi on jäänyt? Kaikki ei ole suinkaan kadonnut. Kaksi asiaa on jäänyt: Timo Soini ja populismi. Siinä on perussuomalaisten aatteellinen kivijalka ja pohja. Ehkäpä perussuomalaisten poliitikkojen olisi syytä tunnustaa että tuo ilkeämielisesti annettu lehdistön kuvaus perussuomalaisista pelkkänä Timo Soinin populistisena puolueena on aika oikeaan osunut määritelmä. Tällä pohjalla seuraavien vaalien jälkeen kannatus on yksinumeroinen ja sijoituspaikkana oppositio.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Väkisin naurattaa. Ei Suomessa ole millään puolueella mitään linjaa. Vain RKP tietää mitä he tahtovat; Pakkoruotsi suomalaistolvanoille.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se on Slunga-Poutsalo ilman jiitä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Hyvä analyysi. Minä päädyin blogissani ihan samaan loppupäätelmään, tosi toisesta näkökulmasta samaan asiaan.
Populistipuolue tai provokaatiopuolue. Itse kutsun sitä myös MV-puolueeksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No onhan sillä roolinsa jos tarkoitus on lannistaa ihmisiä paitsi niitä jotka tykkäävät roiseista nettipalstoista.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Populisti kyllä, mutta en nyt kuitenkaan sanoisi provokaatiopuolueeksi. Nimittäin perussuomalaisten riveistä tulleet provokaatiot, kuten nyt esimerkiksi Terhi Kiemungin pääsiäiskirjoittelut, tuomittiin puolueen eduskuntaryhmän johdosta välittömästi. "MV-puolue":kaan ei mielestäni ole myöskään oikea luonnehdinta, koska MV-lehdessä näyttää Timo Soini saavan erityisen kriittistä palautetta.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ex.kansanedustaja R. Tossavainen (pers.) kuitenkin piti MV-lehteä erittäinkinkin hyvänä vaihtoehtona "valtamedialle". Toisaalta perussuomalaisten virallisessa mediassa esim. Suomen Uutisissa ei käsittääkseni ole sanaakaan kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkalan (pers)erittäin EU- ja euromyönteisestä ulostulosta. Nykyisin kait persuissakin sanotaan: "Missä EU, siellä on.. kröhm mahdollisuus".

ps. Blogisi on nasevaa analyysiä.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Viime vaaleissa äänestäjiä oli n.3 miljoonaa. Soinin lanseeraaman "perussuomalaisten ideologian" puolesta äänesti vähän yli 500 tuhatta "suomalaista tolvanaa". Nykyinen 9%:n kannatus kertoo, että iso osa näistä "naiiveista" äänestäjistä on havainnut, ettei "keisarilla ole vaatteita". Sillä kannatuksella saisi parlamenttiin n.15 edustajaa entisen 38:n sijasta. Perussuomalaiset puolueen kannalta ei hyvältä näytä. Ei varsinkaan heidän nykyisen eduskuntaryhmän ja sen käyttämän vallan kannalta. Aikansa kutakin..........

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

En nyt kutsuisi ketään äänestäjää "tolvanaksi". Jokainen tekee valintansa niiden linjausten ja lupausten mukaan mitä kukin puolue antoi. Sanotaan näin että perussuomalaisten lupauksille ja linjauksille oli varsin paljon kannatusta. Tosin, se on sitten toinen asia miten voimakkaasti Timo Soini ja valitut kansanedustajat halusivat/osasivat/pystyivät niitä pitämään.

Demokratiassahan kyse on aina yhteisten asioiden sopimisesta. Ja jos puolue kokee ettei se saa hallituksessa haluamiaan asioita läpi, niin hallituksesta voi aina erota.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Siteerasin ensimmäistä kommentoijaasi Iiskomäkeä lainausmerkeissä. Joka merkkasi meidät kaikki suomalaiset tolvanoiksi mitään merkkejä.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #16

Niinpä teitkin. Pahoitteluni. Kommenttini kohdistuukin siis herra Liskonmäelle.

Pekka Iiskonmaki

''En nyt kutsuisi ketään äänestäjää "tolvanaksi".''

Kyllä viesti oli puolelle miljoonalle äänestäjälle selvä. Rupusakkia.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ja oliko se nyt 53% jotka eivät suostu sanomaan että mitä puoluetta äänestävät koska äänestävät sitten kun aika on kuten tekivät parina viime kertanakin. Ilmapiiri on taas laajassa laatumediassa saatu sellaiseksi ettei ole oikein trendikästä kertoa äänestävänsä perussuomalaisia mutta niinhän se on ollut aiemmillakin vaalikausilla. Sehän se taitaa joitakin hirveesti pelottaakin että jos ne saavatkin kannatusta ja ihmiset ymmärtämään että linja on oikea mutta kaikkea ei saa hetkessä. Hallituksessa on toimittu ryhdikkäästi jopa yllättävän tehokkaasti ja oma linja on pitänyt hyvin,jos kokoomuslaisilta kysyy niin liiankin hyvin.
Näitä mollausblokeja tulee vielä paljon lähivuosina mutta sehän ei ketään yllätä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Millaiseksi kuvittelet persujen tulevan ek-vaalikampanjan, tulee se sitten ajallaan tai aikaisemmin? Hyökätäänkö oppositiota vai nykyisiä hallituskumppaneita vastaan? Kumpi on populistisesti viisaampaa?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #17

#17
Eeroa lukiessa ymmärrän miksi Turun Päivälehti lakkasi olemasta.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #17

Ei nyt sentäs vielä aloiteta vaalikampanjan suunnittelua kun on reilu kolme vuotta vaaleihin. Maltetaan, maltetaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #25

Itse olen aika vahvassa uskossa, että pitkästä aikaa näemme ennenaikaiset ek-vaalit. Ja kaikkeenhan pitää kuitenkin aina varautua. Perinteiset isot puolueet voivat aina esitellä lähes muuttumattomia suuria visioitaan, mutta persuilta kysytään muuta. Miten perustelette hallituksen päätöstä ..?

Jos hallitus jatkaa Kansan kurittamista virheellisellä politiikallaan vielä kolme vuotta, olemme todella hukassa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tavis kansa on kokenut vielä nyt leikkaukset pelkkinä kirjoituksina ja puheina. Autas kun kaikki nykyiset ja tulevat leikkaukset ja "kurmutukset" konkretisoituvat käytännössä. Ehkä se kyykytetty kansan osa, joka äänesti viime vaaleissa Soinin johtamaa Perussuomalaisia alaisineen, ei "kiitä" heitä seuraavilla vaaliuurnilla.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #22

Ma luulen että sinä ala-arvioit "tavis kansan" ymmärryksen. Onhan siitä tehty tutkimuksiakin (ei ole mulla linkkiä) että suomalaiset ymmärtävät talouden huonon tilan ja ovat valmiit korjaamaan asioita kun toimet hoidetaan reilusti.
Kyllä suomalaiset ymmärtää että jos rahat on loppu niin rahat on loppu.
Nyt näyttää vain siltä että oppositiossa yritetään pitää yllä tiedotustoimintaa sen suhteen että vanha velanottojärjestelmä voisi jatkua ikuisuuteen. Tuohon on helpompaa saada nuoriso höynäytettyä ja sitten mukaan lippuja kantamaan.
Kommunistit huutaa taas vappuna ,se on varma ja huutaa ihan samalla lailla tehtiin hallituksessa minkälaisia päätöksiä tahansa, on huutanut vuosikymmenet eikä niillä muuta näyttöä olekaaan kuin huutoa vappuna.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jonkinlainen aukiselostettu aate velvottaisi myös rakentavaan toimintaan. Esim puoluelehti joka käsittelisi linjanvetoja suhteessa aatekehikkoon edistäisi kannattajien poliittista ajattelua.
Arvokonservatismi on kyllä persujen aukipuhuttu aate ja kaikenlainen trumpilaisuus. Siinä mielessä blogisti osuu harhaan.
Kristillisyyden tulkinnat ovat yksi aatteellinen lähestymistapa persuihin. Sitäkään keskustelua ei käydä puoluelehdessä. Pummi mikä pummi.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Tässä nyt puolueen jäsenenä ja toimijana voin vaan sanoa että ei tämä täydellistä ole, usein olen eri mieltä, silti jossain muussa puolueessa olisin vielä enemmän eri mieltä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Helppo olla eri mieltä, kun ei ole olemassa mitään, minkä kanssa olla eri mieltä (vrt blogin otsikko). Tai samaa.

Risto Laine

Kreikan tukipaketti lyötiin nippuun edellisen hallituksen aikana. Siitä löytyy jopa eduskunnan sivuilta mustaa valkoisella. Närästys varmaan oppositiossa johtuu siitä, että persut eivät lähteneet jo päätettyä asiaa kumoamaan, nimittäin he äänestivät vastaan silloin, sen sijaan on tyydytty haukkumaan perseen myyjiksi.

Entä muut puolueet hallituksessa ja olisivatko he istuneet vastapuolella ay-liikeettä. Voisin väittää, että kyllä.

Ilmeisesti moni unohtaa, että hallituksessa vallitsee kompromissi. Mikähän haloo siitäkin olisi tullut, jos hallitusohjelma olisi kokonaan a´la persujen laatima ja muut vikisee.

Siinä missä persut myyvät takalistoaan, sen tekee vanhatkin puolueet, joten ei uutta auringon alla.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Niin. Kyse on siitä millaisia kompromisseja tehdään. Periaatehan on aina ollut sellainen että aatteen vastaisiin kompromisseihin ei lähdetä. Esimerkiksi vihreiden ydinvoimakanta oli sellainen asia minkä pohjalta he aikanaan hallituksesta lähtivät. Mikä sellainen asia voisi perussuomalaisille olla? Ei ainakaan työläisiin, maahanmuuttoon tai eu:hun liittyvät asiat.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

https://youtu.be/FI9qHASYvI4
Tässä muutama puolue joilla ei sitten aatteita ole.
Vahingossa saattoi joku kompromissi tulla tehtyä.

Risto Laine
Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #33

Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.)
" Työnantajatkin alkavat nykyistä hanakammin palkata pitkään työttöminä olleita, jos muuta työväkeä ei ole saatavana. Muutos tapahtuu Sinnemäen mukaan 2010-luvun lopulla, jonka jälkeen ollaankin jo täystyöllisyyden unelmatilanteessa.
Nuorisotyöttömyys helpottaisi ministerin arvioiden mukaan jo lähitulevaisuudessa, koska uusia työpaikkoja on syntymässä koko ajan lisää. "

Aivan.
No, sitten alettiin haluamaan vielä maahanmuuttajia reilusti paikkaamaan kun arveltiin että taas se työvoimapula tulee ja kaikki hommat pysähtyy kun ei ole tekijöitä. No , nyt on tekijöitä , vapaanakin hiukan enemmän kuin silloin kun täystyöllisyys oli ovella.
Semmosta se on meittien tämmösten miesten.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllähän juuret ovat lähtöisin Pienviljelijäpuolueesta. jonka Puheenjohtajana toimi Eino Yliruusi, hänen vaimonsa toimi puolueen lehden Suomen Uutisten pakinoitsijana.

Timo Soinin kaudella puolue on saavuttanut puolineekerirommipullon kasvot, toinenpuoli valkea ja toinen musta.

Puolueen kannatus on ollut voimakasta siellä missä oli pienviljelijäpuolueellakin. nimittäin Pudasjärvellä, Muhoksella ja Kärsämäellä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Useat lehdistömme edustajista sanoivat kuitenkin ilkeämielisesti perussuomalaisten olevan populistinen puolue, minkä Timo Soini luonnollisesti kielsi."

- Jopas on väite! Soini on Suomen pätevin ja tunnetuin ammattipopulisti, joka on tehnyt aiheesta jopa gradunsa "Populismi – politiikkaa ja poltinmerkki: SMP:n roolinmuutos."

Omaelämäkerrallisessa teoksessaan (Maisterisjätkä) Soini on jo vuosia sitten esitellyt populistiset toimintamallinsa varsin yksityiskohtaisesti. Luettuani tuon kirjan olen voinut todeta poliittisen perussuomalaisuuden noudattavan Soinin oppeja odotetusti, suorastaan uskollisesti.

Lisäänpä vielä, että hallituksessa populisti on loogisesti hiljaa, koska ylempänä ei enää ole herroja joita vihata.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Joku saattaa pitää Persujen ns. euroskeptisyyttä taakse jääneenä, mutta tästä se vanha ja alkuperäinen vieteriukko (Kreikka ja takuutukset) taas pomppaa ties monennenko kerran kovaa ja korkealle, eikä siihen ole tarvittu edes persuja...
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2016/04/03/ke...

EU:n monialakriisien ryväs pakottaa kerta toisensa jälkeen kysymään, vanhaan brittityyliin: "Älä kysy, mitä EU voi tehdä puolestasi, vaan mitä sinä voit tehdä EU:n puolesta."
Vaatii siis malttia, että jaksaa odotella historian hitaiden pyörien taas nytkähtävän...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos liike pitkällä tähtäimellä haluaa ulos EUsta sen pitäisi tukea esim valtion metsien pysymistä valtiolla. Ja muita projekteja joiden varaa itsenäinen valtio voi laskea. Esim kotimaisomistetut pankit.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Historiallisen tilanteen tekee tragi-koomiseksi se, että se sallii populistien olla tekemättä mitään. Voi seurata kaikessa rauhassa, kuinka ravut kypsyvät liemessä, jonka Eurooppa on itse keittänyt.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #21

Jos on hallituksessa ei seuraa rauhassa.

Käyttäjän amgs kuva

Aika huonolta näyttää. Vielä edellisissä eduskuntavaaleissa sai otetta perussuomalaisten ajatusten sisällöstä. Nyt puolue on julkisuudessa kuin yhden asian puolue, josta eri kansanedustajat lausuvat näitä tuttuja avauksia. Ymmärrettävästi samalla puolueen tekemisiä arvioidan hallitustyön kautta ja nykyisin moni, hyvin moni kansalainen ja erityisesti perussuomalaisia äänestäneitä eivät ole tyytyväisiä nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan. Usko mureni ja murenee. Hyvä blogi!

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Viimeisin galluppi on osoitus siitä, että ollaan aika tyytyväisiä vallitsevaan tilanteeseen ja hallituksen tekemään politiikkaan.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Viimeisimmän gallupin mukaan peräti 40% perussuomalaisia äänestäneistä empisi äänestää perussuomalaisia uudelleen. 40% äänestäjäkato tietäisi perussuomalaisten putoamista takaisin pienpuolueeksi.

Olennainen kysymys tällöin olisi: mikä on se aatteellinen pohja millä äänestäjät houkutellaan takaisin? Se että aatteen keskeisin ydin on "Timo Soini" ei ole kestävää.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Turhaa ennakointia. Olihan perussuomalaistenkin kannatus nousussa. Vaaleihin on melkoisesti aikaa. Eduskunnan Puhemies Lohela totesi viisaasti, että hallituksen ja puolueiden on uskallettava tehdä kipeitäkin päätöksiä vaikka kannatuksen laskun uhallakin. Nyt on yhteiskunnan etu oltava etusijalla ja siitä kansa palkitsee, kunhan asiat valkenevat.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Jo viime elokuussa täällä oli kirjoituksia kuinka Persut on pettäneet vaalilupauksensa.

Todettiin myös, että populismi ja hallitusvastuu eivät sovi yhteen. Samahan se oli jo SMP:n kohdalla, kun Urpo Leppänen kakisteli "6 kuukauden jälkeen"työttömien delegaation edessä kun lupaamaansa täystyöllisyyttä ei ollut tullutkaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tässä kirjoituksessa nähdään lupausten pettäminen suhteessa aatteen epäselvyyteen.
Puoluelehti kai olisi luonnollinen foorumi aatteen selventämiselle.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Faktaa on kuitenkin, että Leppäsen kaudella nujerrettiin nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyys kokonaan. Ja sekin on faktaa, että kokoomuksen johdolla Leppäsen ajama työllisyyslaki romutettiin. Ja vielä sekin on faktaa, että nyt sitten nautitaan kokoomuksen ansioista suurtyöttömyyden aikaansaamiseksi ja itsenäisyytemme ja itsemääräämisoikeuden menettämiseksi. Hyvin on kykypuolue kokoomus asiat hoitanut.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä Liisa Jaakonsaari hoiti lopullisesti, vaikka Leppänen toteutti demarin esittämää ideaa.

Jaakonsaari koulutti taas suomen työttömiä yrittäjiksi Virossa Nordik Koolituksella, jonka omistuspohja on ainakin minulle tuntematon.

Oulun uuyrityskeskuksen kurssilta tosin ainakin yksi ryhtyi menestyväksi itsensä työllistäväksi yrittäjäksi kalansavustajana ja markkinoijana.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eihän persuilla ollut mitään aatetta mitä romuttaa, se nyt vaan osui hyvään rakoon, ja kyllä se puolue on ihan varteenotettava, vaikka kannatus olisi 9%. Ei kukaan sano, että Vihreät, Vasemmistoliitto ym. puolueet olisivat merkityksettömiä alle 10% kannatuksella.

Persujen oikea kannatus on nyt juuri siinä missä se kuuluukin olla, kaikki muu oli Soinin taitavaa laskelmointia, hienoa työtä Soini on tehnyt, ja sai uralleen upean kohokohdan ministerinä. Ei Soini enää ole seuraavissa eduskuntavaaleissa johdossa, on jossain parempipalkkaisissa hommissa.

Hieno saavutus tuo persujen nosto lähes nollasta toiseksi suurimmaksi puolueeksi, historiaan jää Soini kyllä.

Se aatepohja on kaikilla puolueilla ihan tyhjän kanssa, Vasemmistoliittokin tekee kokoomuksen kanssa hallituspolitiikkaa, se jos mikä on oksettavaa ja samalla naurettavaa, sitten Vielä joku Arhinmäki puhuu takinkäännöistä, no se on tietysti helppoa jos on alan asiantuntija.

Kokoomus, keskusta, vihreät ja demarit, kaikki ovat yhtä valmiita myymään periaatteensa, kunhan hallitukseen pääsee, eli ihan samanalista hörhöporukkaa ovat kuin persutkin.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Noinhan siinä on käynyt. Puolueiden periaatteet ovat löyhää tavaraa Ison rahan edessä. Varsinkin kun ollaan hallituksessa. Mukamas päättämässä. Iso raha päättää ja hallitukset vikisevät. Aamen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Petteri kirjoittaa; "Kokoomus, keskusta, vihreät ja demarit, kaikki ovat yhtä valmiita myymään periaatteensa, kunhan hallitukseen pääsee, eli ihan samanalista hörhöporukkaa ovat kuin persutkin."

Niinpäs ovat olleet hallituksissa mukana, mutta kuten tiedetään tai ainakin pitäisi tietää hallitusohjelmiin sisältyvän jokaiselle puolueille tärkeitä asiakokonaisuuksia ja niistä mieleisten päätösten tekeminen, niin ei kai tuolloin yksikään hallituspuolue saa koskaan täysin omia ohjelmiaan lävitse jollei sitten ole yksin halituksessa. Tuollaista tilannetta tuskin tulemme koskaan näkemään, joten ei pidä puhua mistään hörhöporukoista tai edes takinkäännöistä kaikilta osin, kuten näkee persuja ja muitakin syytettävän aatteen ja arvomaailman puutteesta tässäkin blogissa. Väitän ettei yksikään puolue mene hallitukseen ja pysy siellä jollei saa omia tärkeitä ohjelmiaan lävitse. Tärkein on kuitenkin kunkin hallituksen hallitusohjelman kokonaisuus.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persuista ei tiedä kuin sen että herroja ollaan samalla kuin herravihaa elvytetään. Ollaan siis lähinnä kokoomuslaisia sillä erolla että v....illaan enemmän tai suoremmin ns vihervasemmistolle.
Näin on persujen imago rakennettu. Kokoomus jossa roisius on meriitti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Soinilla on omat ansionsa myös hänet valtaannostaneiden "rintamaupseereiden" lidvinoimisessa Stalinin tapaan, tosin henki on säilynyt.
Tynkkynen on hiljennetty, samoin Saarakkala. Puolueenjäsen ajettiin piiripomon toimesta pois Turun puolekokouksesta, kun aikoi asettua puolueenpuheenjohtajaehdokkaaksi.

Olisi jättänyt särön yksimielisestä kokouksesta.

Käyttäjän Veli-MattiTanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Ja hyvin perusteltu mielipide onkin.

Toimituksen poiminnat