JuhaniKleemola

Neljän tähden vastaanottokeskus

Useimmat lukijoita tietävät Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevat Holiday Inn hotellin. Hotelli on neljän tähden nykyaikainen, erittäin hyvällä paikalla, ja yhdellä maamme kalleimmista tonteista sijaitseva majoituslaitos. Katsoin juuri hotellin hinnastoja. He tarjoavat hemmottelulomaa kahdelle alkaen 79€/henkilö. Hinta ei ole paha, kun tietää siihen kuuluvan tilavan hotellihuoneen, siivouspalvelut, kuntosalin, monipuolisen buffet-aamiaisen ja jopa kylpytakit.

Muutaman kymmenen kilometrin etäisyydellä sijaitsee Evitskogin vastaanottokeskus. Vastaanottokeskusta operoi SPR. Keskuksessa ei ole asukkaille erillisiä huoneita asukkaille, eikä sänkyjen petaajia eikä monipuolista buffet-aamiasta ja kylpytakkejakaan, kuten Helsingin ydinkeskustan Holiday Inn:ssä on.

Migri julkaisi äskettäin tiedotteen, missä muun muassa tuotiin esiin puoli vuotta toimineen Evitskogin vastaanottokeskuksen kustannukset. 1,5 kk kustannukset olivat 1,4 M€. Vastaanottokeskuksen 250 asukasta kohden kustannus on 125€/asiakas/päivä. Hinta on siis 60% korkeampi kuin Holiday Inn:n tarjoama hemmotteluloma on.

http://www.migri.fi/medialle/tiedotteet/lehdistotiedotteet/lehdistotiedo...

Maahanmuuttoviraston johtaja Jorma Kuuluvainen puolustelee hinnoittelua "kiireellä".

(Edit: Näköjään blogikone hotkaisi kirjoitukseni loppuosan joten täydennän sen tähän)

Nyt kun valtiontalouteemme alkaa kohdistua entistä voimakkaammin säästöpaineita, suosittelen maahanmuuttovirastolle Helsingin ydinkeskustan Holiday Inn hotellin hemmottelulomapakettia. Tällä ratkaisulla säästetään noin 4 M€ Evitskogin vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoiden kustannuksista vuodessa.

Ja lopuksi: toivottavasti valtiontalouden tarkastusvirastossa on sellaisia henkilöitä joiden tehtäväksi annetaan tehtyjen vastaanottokeskussopimusten läpikäynti. Nyt kun kunnat joutuvat lain edellyttäminä kilpailuttamaan kaikki yli 30 000€:n arvoiset tilaukset, niin on outoa että jopa yli miljardin arvoinen vastaanottobisnes annettiin mm. SPR:lle täysin ilman mitään kilpailutusta. 

Toivon että avointa ja laadukasta journalismia peräänkuuluttaneiden päätoimittajien lehdet tarttuvat tähän. Tietysti, kyse on poliittisista valinnoista: sekä valtiontalouden tarkistajien että medioiden osalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Komiaa se olla pitää, kun vieraita kestitään.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mikään ei ole niin kannattavaa kuin hyväntekeväisyysbusiness. Ostaja ei ilkeä tinkiä ja maksajalta - joka on veronmaksaja - ei edes kysytä.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Luvallasi hieman täydennän: Toimittajalle ja ostajalle mikään hinta ei ole liikaa. Maksajalta ei edes kysytä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Ei tässä nyt mitään hyväntekeväisyyttä tehdä.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Ei ehkä hyväntekeväisyyttä, mutta jotain muuta. 125€/pv/hlö yhteismajoituksen kustannukset jossain Kirkkonummen metsikössä on jotain erikoista. Erityisesti kun yhdellä Suomen kalleimmalla tontilla oleva kansainvälinen hotelli tekee tulosta parempitasoisella palvelulla murto-osalla tuosta hinnasta. Ei liene väärin arvioitu että vastaanottokeskusta operoiva SPR tekee lähes 100€/hlö/pv tulosta veronmaksajien piikkiin.

Pekka Iiskonmaki

#3
Ei Suomessa ole korruptiota. On maan tapa

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"SPR tekee lähes 100€/hlö/pv tulosta veronmaksajien piikkiin."

Minne SPR tuloksensa pistää?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvähän se, jos on hienot tilat käytössä.

Ei kai vaan hädässä olevilla tee joku businestä ? Tuostahan vois pian luulla, että sopimuksen hyväksyjät saavat osan hinnasta pluspisteinä jonkun bulvaanin kautta omalle tililleen. No, onneksi ollaan Suomessa, jossa moista touhua ei ainakaan kukaan rehti poliitikko harjoita.

Sopimuksia kun tehdään ja kun ne maksetaan valtion kassasta niin pari juttua tulee taas mieleen. Ainakin ennen hankintalaki on ollut todella tiukka ja sen kiertäminen on rangaistava teko tietenkin.

Onko siis nyt noudatettu esim. hankintojen ilmoitusmenettelyä ? Eli kilpailutettu sopimus. Laki koskee kaikkia julkisen sektorin hankintoja, ja hankintasopimukset ovat julkisia.

http://vm.fi/documents/10623/307565/Valtion+hankin...

Ja edelleen, miksi majoitus tosiaan tehdään kalleimman vaihtoehdon mukaisesti, jos maassa on edullisempiakin vaihtoehtoja? Parakkimajoitus tai vaikka puolustusvoimien puolijoukkuetelttamajoitus.

Em. vaihtoehdot tulevat ihan varmasti edullisemmiksi. Ja koska kyseessä ei ole pysyväksi tarkoitettu majoitus, vaan väliaikaisratkaisu ( VOK ) , niin sitä suuremmalla syyllä, majoitus on tarpeen toteuttaa mahdollisimman kevyesti, mutta kuitenkin minimistandardit ja perustaso tarjoten. Näin siis ei rikota sopimuksia ja säästetään rahaa. Vaikkapa uusiin torkkupeittoihin.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Ehkäpä valistunut media sen selvittää tekeekö joku bisnestä. Se näkyy viimeistään verovuoden 2016 verotuksen valmistuttua. Voihan olla että jotkut ovat keränneet eläkerahoja seitsennumeroisen luvun ja valmistautuu eläkkeelle siirtymiseen Portugaliin.

Se mikä tässä on huolestuttavaa, liittyy suomalaisten perinteisesti hyvään auttamisen haluun. Mikäli käy ilmi että auttamiseen erikoistuneet järjestöt ja vastaanottokeskuksia omistavat tahot ovatkin pikarikastuneet tämän operaation myötä, voi olla että suomalaisten auttamisen halu hyytyy vuosikymmeniksi.

SPR:hän saa vapaaehtoistyön ja valtion rahoituksen kautta merkittävän osan rahoituksestaan. Voi olla että vapaaehtoisten - tai jopa verenluovuttajien löytyminen hankaloituu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei kukaan taida olla viitsinyt lukea tuota tilinpäätöstä koska ei osaa kertoa minne rahat ovat menneet.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Ei vuoden 2015 "VOKkivoittojen" käyttö voi näkyä vuoden 2014 tilinpäätöksestä, joka löytyy tuosta linkistä.

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

Montako virkamiestä tarvittaisiin lisää, jotta tällainenkaan älyttömyys ei enää tapahtuisi?

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

Montako virkamiestä tarvittaisiin lisää, jotta tällainenkaan älyttömyys ei enää tapahtuisi?

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Asiallinen ja hyvä kirjoitus. Nyt on vain niin että US on estänyt tällaiset kirjoitukset, ainakin entinen kansanedustaja Reijo Tossavainen on bannattu vastaavasta.
Markku Huusko ei hyväksy jos maahanmuuton kustannuksista kerrotaan.
Toivottavasti tämä säilyy ja ainakin jokin asteista sananvapautta täälläkin voidaan nähdä.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Kiitos. Minä uskon että Huusko on järjen mies ja sallii moniäänisen kirjoittelun kansalaisilta. Huusko on kirjoittamisen ammattilainen ja minä vain räpellän koulun aineenkirjoituspohjalta. Uskon että halutessaan Huusko voi kirjoittaa minut suohon - joten olisihan se outoa jos koulupohjalta kirjoittavan kansalaisen teksti olisi sen verran hapokasta ettei päätoimittajan kynä ja maha sitä kestä. (Ja tuo loppuosa oli ns. sarkasmia, mikä on hieman vaikea kirjoittamisen laji netissä...)

Timo Tuovinen

Kaveri oli Evitskogin vokissa siivoajana, sanoi kylläkin että omat 14 neliön huoneet on, ainakin nyt sitten varmaan osalla, neljä lämmintä ateriaa päivässä ja päivittäinen yleisten tilojen ja huoneen siivous.

Timo Hakkinen

Maahantulo ilman hyväksyttyjä matkustusasiakirjoja ja viisumia on rikos.
Jos menen minnepäin maapalloa hyvänsä ilman em. asiapapereitä syyllistyn rikokseen
eikä auta mitään, vaikka miten tolkuttaisin, että haen turvapaikkaa.
Maasta riippuen sanktiot vaihtelevat, vankeutta, sakkoja, karkotus ja maahantulokielto.

Passe Lehtovaara

taas yksi uskomaton menestystarina..... me tienataan tällä sanovat. Taitaa kyllä lähinnä olla taas rahan siirtoa veronmaksajilta toisiin käsiin. Eihän
porvarihallitus tälläistä muuten kattois...

On karseeta ajatella tätä touhua tässä maassa... kansalainen on toissijainen
aina ja varmasti.. odotan jotta pääsen kunnon barrikadeille.. koska iso
kansanosa oikein kyllästyy tähänskeidaan??

Tommi Jokinen

Kyllä pakolaiset kustannuksia aiheuttavat ja näköjään Evitskogin keskuksen kustannukset ovat melkoisesti yli keskiarvon eli n. 125€/asiakas/päivä. Tuo artikkelin linkki ei toimi, mutta sieltä löytyy myös tällainen tieto:

"Keskihinta majoitusvuorokaudelle lasketaan vastaanottoyksikön kokonaiskuluista, jotka sisältävät kaikki yksikön kulut, kuten tilavuokran ja kiinteistöhuollon, työntekijöiden palkat, materiaalikulut, palvelut sekä asukkaille maksettavan vastaanottorahan. Koko vastaanottotoiminnan majoitusvuorokauden keskihinta oli 66 €/henkilö/vuorokausi. Tämä on enemmän kuin pitkänajan keskiarvo 43 €/hlö/vrk tai tavoite 37 €/hlö/vrk."

Eli Juha artikkelissa kätevästi unohtaa että hemmotteluloma ei sisällä kuin aamiaisen (sillä tuskin jaksaa koko päivää). Luvuista puuttuu myös mm. työntekijöiden palkat, terveydenhoitokustannukset, vastaanottorahan, materiaalikulut yms...

Kun kirjoittaja perää totuuden hakemista, niin voisi aloittaa kertomalla koko totuus eikä pelkästään tarkoitushakuista provokaatiota. Tässä teille jotka haluavat tarkemmin tietoa kustannuksista: http://www.migri.fi/medialle/tiedotteet/lehdistoti...

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Kiitoksia kommentista. Eiköhän jokaiselle liene selvää että Holiday Inn:n hemmotteluloma myös sisältää vastaanottohenkilöiden palkkakustannukset, keittiöhenkilökunnan palkkakustannukset, tarjoilijoiden palkkakustannukset, siivoojien palkkakustannukset, kiinteistöhuoltopalveluiden kustannukset, hotellin johdon palkkakustannukset, ilmaisen parkkihallin käytön, internetin käyttökustannukset, kuntosalin ylläpidon kustannukset ja saunatilojen kustannukset vain muutamia asiakkaille näkyviä palveluja mainitakseni.

Lisäksi Holiday Inn tilittää jokaisesta hemmottelulomasta arvonlisäverot, maksaa vakuutukset, tonttivuokrat, sähköt, vedet ja lopulta saa vielä näistä voiton.

Varmaan sinäkin huomaat että hemmotteluloma on varsin edullinen vaihtoehto SPR:n Evitskogin metsämajoitukseen verrattuna - vai oletko todella sitä mieltä että Evitskogin hintataso on kohtuullinen? Ei kai sentään...

Tommi Jokinen

Hintataso on aika pöyristyttävä ja pitäisin kohtuullisempana noita puolet vähemmän kustantavia keskiarvolukuja. Mutta aika paljon välttämättömiä kustannuksia tuosta Holiday Inn hinnasta puuttuu jotta voisi ihan suoraan verrata. Ajatuksena toki kiehtova ja hyvä että kustannuksista puhutaan.

Rauno Härkönen

Pölhölä mikä pölhölä, siis tämä maamme ja sen päättäjät....

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ei voi tosiaan kuin taivastella rahan hukkaamisen määrää. Miksi halvempia majoitusvaihtoehtoja ei sitten vieläkään suosita ?

Aamun HS ssä oli muuten aihetta sivuten juttua. Barona-konserni aloittaa maahantulijoiden työllistämishankkeen vuokraamalla työväkeä eteenpäin. Työntekijät asuvat yllättäen Luona Oyn tiloissa. Kätevä homma, samaa yhtiötä. Koko logistinen ketju on siis Baronan hallinnassa.

Kyseessähän ei tietenkään ole halpatyövoiman välitys. Työntekijähän ansaitsee enemmän kuin esim. Eritreassa ja on siis tyytyväinen. Jos rahat eivät kuitenkaan riitä elämiseen Suomessa, niin asunto ja ruokahan jo löytyvät. Ja valtion seinästä saa lisärahaa.

Käyttäjän JouniJoneViitanen kuva
Jouni Viitanen

Sanon ensin, että en kannata yhdenkään maahantunkeutujan päästämistä Suomeen. Pysytään kuitenkin totuudessa.
Vokissa nämä ihmiset syövät neljä kertaa päivässä. On hoitohenkilökuntaa, tulkkeja, vartioita ja jos jonkin näköistä kordinaattoria. Sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut,terveystarkastukset etc. En edes tie mitä kaikkea heille "kuuluu", mutta kulut on ihan eri tasolla, kuin pelkässä majoituksessa.

Pauli Kuitula

Hei!

Kiitos asiallisesta kirjoituksesta. Hyvä asia ottaa esille. Tässä on niin halutessa helppo paikka piilokorruptiolle. Oma sidonnaisuuteni näihin turvapaikanhakijoihin on säännöllinen kerran viikossa käynti paikallisen VOK:n miesten asuntolassa. Jutellaan ja parannetaan maailmaa, samalla koitan edes vähän avata suomalaista mielenmaisemaa. Tsemppiä kirjoitteluun ja hyvää kevään jatkoa.

Sini Valkea

Tällaisin tiedoin voi hyvinkin tulla houkutus veronkiertoon, kaikin mahdollisin tavoin.

Toimituksen poiminnat