JuhaniKleemola

Abdirahim HUSU Hussein ja haamukirjoittajan salaisuus

Viime maanantaina uutisoitiin Abdirahim Husseinin saaneen Suomen PEN:n myöntämän sananvapauspalkinnon. Palkinto on arvokas sananvapauden puolustajille annettava kunnianosoitus, mikä jaettiin Suomessa nyt neljättä kertaa. Suomen PEN järjestönä kuuluu osaksi kansainvälistä PEN Internationalia, minkä tehtävänä on vahvistaa erityisesti kirjallista tekstiä tuottavien oikeutta ilmaista mielipiteitään vapaasti. PEN International tarkentaa nämä henkilöryhmät erityisesti kirjailijoihin, journalisteihin ja runoilijoihin.

Helsingin Sanomissa julkaistussa uutisessa Abdirahim Husseinia kuvaillaan tasa-arvo- ja monikulttuurisuusaktivistiksi, yrittäjäksi, radiopersoonaksi ja poliitikoksi. Näiden lisäksi Hussein kuvailee itseään muslimiksi, kepulaiseksi, mieheksi, heteroksi ja lihansyöjäksi. Leikkisästi voidaankin sanoa että Abdirahim mieltää olevansa Mustaihoinen HeteroMies (MHM).

Vaikka PEN kansainvälisenä järjestönä onkin etupäässä kirjallista tekstiä tuottavien henkilöiden järjestö, päätyi Suomen PEN antamaan palkinnon henkilölle, jonka ansiot ovat saavutettu pääosin muualta. Mitä ilmeisimmin Abdirahim Husseinin pääasiallinen kirjoitusalusta onkin Uuden Suomen Puheenvuoro-blogi.

Abdirahim Hussein onkin ollut varsin aktiivinen blogikirjoittaja. Kirjoitustyyliltään hänen bloginsa onkin varsin taitavaa suomen kieltä. Tekstissä vilahtelee sellaista kieli-iloittelua, mitä ei moni suomalainenkaan taitaisi tehdä. Kuitenkin - Abdirahimin blogeissa on yksi piirre mikä ottaa silmään: siinä missä blogin leipäteksti on hyvälaatuista, Abdirahimin kirjoittamat kommentit ovat aivan kuin eri ihmisen kirjoittamia. Lähes joka lauseessa on kielioppivirheitä, välimerkkisäännöt ovat hukassa, teksti on puhekieltä kirjakielen sijaan. Tässä esimerkkejä kaikkein viimeisimmistä Abdirahimin kirjoituksista.

Abdirahim Husseinin kommentteja omiin blogiteksteihinsä:

 • Islam on yksi ja jakamaton kyllä. Muslimi (henkilö) ei..

  Tuosta sun listasta, minä voin tulla vaikka toisena ihmisenä mukana siihen,sillä en jaksa irtisanouttua joka ikisestä tapahtumasta. Eli

  - Irtisanoudun 11.1.2015 kertaluonteisesti ja lopullisesti väkivallan oikeutuksesta kaikissa muissa tilanteissa paitsi itsepuolustus, rikollisuuden ehkäisy ja maanpuolustus.

 • Usko ei voi pakottaa. Se on sydämen asiaa. Se mitä ISIS tai muu ryhmittymät yrittävät tällä hetkellä ei voi/tule missään muodossa hyväksyä. Se on minulle itsestään selvää eikä minun kuten sinuakin tarvitsee sitä erikseen irtisanouttua.

  Kun kerran haluat minun irtisanouttumaan tästä kuitenkin, niin voin esittää sinulle vastaavanlaista kysymyksen. Irtisanoudutko sinä jokaisen suomalaisen miehen jokä kännipäässä hakkaa vaimonsa, kusee kaduilla ja pahoinpitelee lastensa, tekoista?!!

 • Ainahan on joku ryhmä joka haluaa luoda jonkun oman ajatusmaailman mukaisen valtiomuodon. Viimeksi oli natsit ja sitä ennen vaikka kuinka monta muuta.

  Sanotaanko nyt näin että sanoudun irti jokaisesta idioottimaisesta ajatuksesta jossa yritetään väkivallan kautta pakottaa omaa ajattelutapaa muille!!

 • Ranskassa asuu 4.7milj muslimeja. 16% ( joka muuten on muutaman tuhannesta ihmisestä tehty tutkimusta) tuosta koko ryhmästä sympätisoi ISIKsen kanssa. 16% tuosta 4.7 miljoonasta ja sitten tästä numerosta 1.6miljärdi ihmistä joukosta. DO the math!!!

 • Turha hän on minun väitellä herra kaikki tiettäjä ja Islamin asioiden professori h- ahon kanssa!!

 • Keijo, puhut asiaa.

  Jos oikeasti halutaan päästä näistä ongelmista, niin meidän tulee saada maltillisia muslimeja valtaan. Nythän teemme yhteistyötä Saudien ja muiden kuningaskuntien kanssa jotka ovat tunnetusti diktatuureja ja polkevat ihmisoikeuksia ilman minkäänlaisia seuraamuksia

 • Res, olen oppinut sanan suomettuneisuus vasta viime syksyllä Ville Niinistöltä enkä ole vieläkään siihen kotouttunut;-)(LOOL). Minulla on omia nato-päätöksiä mitkä ei perustu 70 luvun poliitikoihoin jolla tämä Venäjä pelko tulee lihasmuistista!!

  Minusta seuraava hallituksen tulee keskittymään miten nosta maata tästä kurasta eikä keksiä lisää uhkakuvia mitkä voi olla/olla olematta ja johon joudumme maksamaan suuria laskuja.

  En tiedä Presedentti Ahtisaaren syyt miksi Natoon, mutta hänen vallan aikana olisi voinut ihan hvyin liittyä Natoon.

 • "Ei somalilla oikein voi olla ymmärrystä Suomen asioista."

  Hyvin argumentoitu!! Voi hyvänen aikaa!! Taidan lähteä sinne somaliaan takaisin...

Haluan välittää vilpittömät onnittelut palkinnon saajalle. Tosin, kun Abdirahim Husseinin kirjoituksia lukee, niin voi selvästi nähdä että Abdirahim Husseinin tekstejä ollut kirjoittamassa enemmän henkilöitä kuin Abdirahim itse. Mitä ilmeisimmin, varsinaiset blogitekstit on kirjoitettu jonkun äidinkielenään Suomea puhuvan haamukirjoittajan toimesta. Jokainen voi todeta tämän itse kyseisiin blogeihin tutustumalla.

Ehkä olisi kohtuullista paljastaa kuka kirjoittaja on, jolloin kirjalliseen tuotantoon ja sananvapauteen liittyvästä palkinnosta saisi kunnian myös se kirjallisen tuotannon tehnyt henkilö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Matias Härkönen

Jossain blogissa Husu kertoi jo tästä. Hän kirjoittaa kirjoituksensa itse ja tarkastuttaa ne sitten jollain ystävällään kielioppivirheistä. Kommentit hän kirjoittaa itse eikä tarkastuta niitä, eikä niissä niin välitä siten kielioppivirheistään.

Case closed.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kirjoitustyyli on erilainen nopeassa kommentoinnissa ja perinteisessä kirjoituspöytätekstissä mitä blogiaöustus edustaa. Kommentointi on lähempänä puhekieltä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikös kirjurin käyttö ole sallittua?

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Sanotaan nyt näin: kun kirjuri (mitä ilmeisimmin) korjaa jokaisen kirjoitetun lauseen, niin teksti on ennemminkin kirjurin tuotos. Siksi kirjurikin tulisi tuoda julkisuuteen jotta tiedetään kenen näppäimistöltä palkitut tekstit ovat lähtöisin. Olisihan aika outoa jos kuvataiteessakin palkitun taiteilijan maalaukset parannellaan haamumaalarin toimesta, tai jos säveltäjällä olisi haamusäveltäjä laittamaan nuotit ja stemmat kohdalleen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Onpa kyllä vähän katkeraa tilitystä nyt. Oletko sitä mieltä, että kun julkisuuden henkilö pitää puheen, niin kunnia puheesta menee toimittajalle, joka kirjaa sen ylös päivälehteen?

Koska tuolla sinun logiikallasi se menisi juurikin näin.

Kyse on kieliopillisten virheiden korjaamisesta. Ei tekstin rakenteen tai sen sanoman muuttamisesta.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

”äidinkielenään Suomea puhuvan...”
Tämänkin olisi joku haamukirjoittaja korjannut. Ei puhuta Suomea, vaan suomea.
Monissa kirjallisissa töissä kirjoittaja kiittää ihmisiä ja sanoo, että virheet ovat omiani.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Mitä ilmeisimmin, varsinaiset blogitekstit on kirjoitettu jonkun äidinkielenään Suomea puhuvan haamukirjoittajan toimesta."

Kukaan ei puhu Suomea.

Tällainen kirjoitusvirhe blogistilta vie pohjan koko blogilta, missä kriittisesti käsitellään suomen kieltä ja sen taitamista ja taitavaa kirjallista käyttöä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Virheellinen on myös pilkku "mitä ilmeisimmin" -ilmaisun jäljessä. Myöskään passiivi + toimesta -rakenne ei ole hyvää suomea. Lause korjattuna siis: "Mitä ilmeisimmin varsinaiset blogitekstit on kirjoittanut joku äidinkielenään suomea puhuva haamukirjoittaja."

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Äärioikeistolaiseen eetokseen kuuluu ettei vaadita samaa itseltä luin muilta; kaikki on muiden syy ja koskaan ei anneta kredittiä kellekään omista onnistumisista.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #13

Juuri näin. Siksi Abdirahmin Husseinin tulisi pikimiten antaa krediittiä blogitekstinsä kirjoittajalle.

Ari Kemppainen Vastaus kommenttiin #14

Muistaakseni, Husu ilmoitti jossain yhteydessä että hänen vaimonsa tarkistaa oikein kirjoituksen jne? Toisaalta, muslimi miehellä hän on
" القرآن‎, al-Qurʼān " antama oikeus pitää monta vaimoa ja jalka-vaimosta, puhumattakaan :D

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #14

Sinun pitäisi miettiä onko oma kielesi virheetöntä ennenkuin menet ruotimaan toisten kieltä ja antaa kredittiä koululaitokselle ja kaikille muille jotka ovat edistäneet kieltäsi ja korjanneet virheitäsi. Kertakaikkiaan rimanalitus tämä blogi.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #36

Sini hyvä, et ole taaskaan ymmärtänyt mistä on kyse. Kukaan ei ole ruotimassa Husun kieltä ja halveksimassa häntä siitä. Kyse on siitä että taustalla on toinen haamukirjoittaja, ja sen esilletuomiseksi tuodaan esimerkkejä Husun omasta tuotannosta. Aivan samoin kuin kuvassa voidaan erotella punainen ja sininen väri, ilman että niitä arvotettaisiin sen enempää.
Ainoat jotka ovat ruotineet oikeinkirjoitusta ovat ne yllä kirjoittaneet suvakit jotka yrittävät siten mollata blogistia, ja siirtää keskustelun eroon aiheesta, joka on kysymys: kuka on Husun haamukirjoittaja?
Kertakaikkinen rimanalitus tuo kommenttisi.

Olli Utriainen Vastaus kommenttiin #36

Sinä pitää miettiä, onko tuo taso kieli kirjoittaja (Husu) PEN-palkinto arvoinen.
" Ei tarvitse olla lehmä, jotta voisi sanoa, että maito on hapanta"

Jukka Mäkinen

Pekka Toivoselle tiedoksi, koska luetun ymmärtäminen näyttää olevan vaikeaa.
Blogissa ei käsitellä kriittisesti suomen kielen taitamista, vaan käsitellään Husun haamukirjoittajan olemassaoloa, jonka esilletuomiseksi tuodaan esimerkkejä Husun omaista kirjoituksista.

Haamukirjoittajan/oikolukijan käytössä sinällään ole mitään vikaa, varsinkin kun Husu ei ole äidinkieleltään suomenkielinen. Olisi vaan kohteliasta että hän tulisi julkisuuteen, vai mitä Reija.

Husun saama palkinto taas on täysin poliittinen valinta. Sananvapauden eteen Husu ei ole tehnyt mitään, eikä häntä voida myöskään pitää sananvapauden rajoittamisesta kärsivästä kirjoittajasta. Suomalainen sisäpolitiikka täten ainoastaan halveeraa kansainvälistä sananvapauden puolesta taistelevaa järjestöä.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Ei kai se nyt ihan oikeasti tule yllätyksenä, että läpipolitisoitunut media jakaa omat palkintonsa poliittisin perustein.

anita frisk

Hienotunteisesti oli HSn uutisesta nyt jätetty Husun lukuisista määritelmistä ja meriiteistä pois se aikaisemmin mainostettu "radiotoimittaja" ja puhutaan vain "radiopersoonasta". Toimittajaliitto älähtänyt?

Ei Husua näistä Usarin blogeista palkittu vaan perustelu oli: Ali ja Husu-ohjelmassa tarkastellaan suomalaista yhteiskuntaa "puhdistavalla naurulla ja rakentavalla röyhkeydellä". Kun somali nauraa suomalaisille (suomalainen yhteiskunta koostuu suomalaisista), se on puhdistavaa naurua, ja kun somali on röyhkeä, se on rakentavaa. Jos suomalainen nauraa somalialaiselle yhteiskunnalle, se on pilkkaavaa rasismia. Röyhkeä suomalainen on vain röyhkeä ja moukkamainen. Jos muuten perustelut olivat yllämainitut, miksi myös iranilaista Alia ei palkittu samasta ohjelmasta?

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Hyviä kommentteja. Hyviä kysymyksiä. Itse tarkastelin nimenomaan PEN Internationalin luonnehdintaa yhteisönsä jäsenistä sananvapauden käyttäjistä. Se nimenomaan viittasi kirjallisen tuotannon tekijöihin: kirjaijoihin, runoilijoihin ja journalisteihin.

Itse näkisin että Hussein blogistina on lähinnä näitä. Ali ja Husu tiukkaa journalismia? Ei. Minusta se on lähempänä viihdeohjelmaa.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Radiojournalismi on journalsimia siinä missä muukin journalismi. Sen siis ei tarvitse olla kirjallista. PEN Internationalilla on oikeus päättää tunnustuksestaan. Jokainen saa myös kertoa mikä on "tiukkaa journalismia" tai "lähempänä viihdeohjelmaa".

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #23

Tarkoitatko siis että "Ali ja Husu" on lähempänä tiukkaa journalismia kuin viihdeohjelmaa? Etenkin kun katsotasn sen sisältöä PEN Internationalin näkökulmasta.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #25

"Ali ja Husu" on suomalaista radiojournalismia. PEN internationalin jäsenistöön en kuulu. PEN Internationalin päätökset tekee PEN International. Järjestö on arvostettu sananvapauden puolustaja.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #31

Kyllähän sinä Niklas sen tiedät että "Ali ja Husu" on radioviihdettä. Siellähän on koomikko toisena juontajana ja ilma on sakeana lenteleviä vitsejä.

PEN järjestöt voivat tietysti päättää palkinnoistaan itsenäisesti. Kun katsotaan PEN Internationalin palkintoja yleisesti, ne ovat kirjallisuuspalkintoja. PEN nimenomaan on kirjallisuusjärjestö.

Tietysti jos Suomen PEN haluaa määritellä ja antaa palkintonsa toisin kuin kirjallisin perustein, se toki näin voi tehdä - vaikka Suomen PEN:n palkintokriteeristön laventaminen radion viihdeohjelmiin ei ehkä PEN Internationalin pirtaan sovikaan.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #33

Vastedes PEN International kysynee muilta mikä sopii PEN Internationalin pirtaan.

Ari Kemppainen

On Erittäin todennäköistä että tämä blogi kirjoitus ei nouse karuselliin, toisin kuin R-härkäsen ylistys blogi, olipa rumasti sanottu.. :D :D
Ps. Varmaan napsahtaa pannit?
tai joku vetää herneitä sieraimet täyteen ja soittaa päätoimittajalle :D

Ari Kemppainen

SE mikä ihmetyttää ja hieman ärsyttääkin, on että nämä, sivistyksen, suvaitsevaisuuden, tasa-arvon jne.. puollustajina ja puolesta puhujina itseään pitävät älyköt eivät jostain ihmeen syystä kykene kunnolliseen perus väittelyyn/argumentaatioon? Näyttää siltä että innostus tuntuu vain riittävän oman ideologian peukuttamiseen ja homma foorumilaisten ja J. Halla-ahon sekä perussuomalaisten syyttelyyn? Miksi?

Eikö teidän olisi helppo ns. hiljentää taitavin ja älykkäin sana kääntein, typerät populistit?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Sananvapauspalkinto ei ole "Suomen kielen osaamispalkinto". Kirjailijoiden, runoilijoiden, ja journalistien juttujako ei oikolueta?

Englanninkielisessä internetissä olen henkilökohtaisesti aina todennut jokaikiselle jenkille tai britille, joka viitsii mainita jostakin kirjoitusvirheestäni kutakuinkin näin: "Palataan asiaan sitten kun sinä osaat minun äidinkieltä yhtä hyvin kuin minä sinun".

Jukka Mäkinen

Mitä Husu on tehnyt sananvapauden eteen?

Ari Kemppainen

On helppo huomata että usealle se verbaalinen lahjakkuus, on saatu geeneissä ja tässä omasta mielestäni paras esimerkki

https://www.radiohelsinki.fi/podcast/34586/?Tom+Pa...

Alkoi jo käymään sääliksi kansanedustajaa :D Ma­­ryan Ab­­dul­­ka­­rim on taitava väittelijä ja puhe-nopeus on sarjatulta!

Käyttäjän timohellman kuva
Timo Hellman

"Mitä ilmeisimmin, varsinaiset blogitekstit on kirjoitettu jonkun äidinkielenään Suomea puhuvan haamukirjoittajan toimesta."

Tämä kommentti ei ole puhdasta suomea, vaikka se tulee oletettavasti syntyperäisen suomalaisen näppikseltä.

Ari Kemppainen

Selventäisitkö, että mikä on SE sinun pointti?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olen yrittänyt lukea esim. Husun blogeja ja kommentteja ns. anomyymeina, ikään kuin kirjoittaja ajatuksineen, asenteineen, ennakkoluuloineen, tietoineen, agendoineen ja tyyleineen olisi kuka tahansa - olkoonpa teksti sitten kieliopillisesti korjattu tai ei.

Sen jälkeen onkin helpompi pohtia kysymystä: Voisiko joku muu saada ko. teksteillä PEN-palkinnon? Vastaus taitaa jäädä Suomen PEN:in salaisuudeksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Palkinto lienee ennen kaikkea symbolinen.

Täytyy myöntää, että tuskin minä itse olisin palkintoa Husulle antanut, mutta iloitsen kuitenkin hänen puolestaan, että hän sen sai. Ja olihan tuo aikamoinen tunnustus, kumarrus ja ennen kaikkea motivaattori koko Suomen somaliyhteisölle (heitä ei nimittäin ole täällä aivan vähän). Husu on tuonut kuitenkin paljon muslimiperspektiiviä mukaan suomalaiseen verkkokeskusteluun.

Ei nyt silti oltaisi pikkusieluisia. Ei lähdettäisi katkeroitumaan ja suomettumaan, vaikka se monen palstalaisen mielestä suomalaisten piirre onkin.

Tämänkin blogin kirjoittaja haluaa selvästi sanoa, että Husu ei olisi saanut palkintoa, jos hän ei olisi taustaltaan somali ja muslimi. Kierrellen ja kaarrellen tosin, koska ei uskalla sanoa sitä ääneen, mutta siellä se on.

No joo, se voi hyvinkin olla mahdollista, sillä tutkimattomia ovat intellektuellien tiet, mutta mitä hemmetin väliä sillä on?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sananvapauden käyttäjäpalkinnon myöntäminen radioviihdejournalisti Husulle oli osuva kunnianosoitus. Näin Suomen PEN pääsi mitä ilmeisimmin kohottamaan omaa matalaa profiiliaan kansainvälisillä areenoilla tulkitsemalla palkitsemiskriteereitä lievästi sanoen sangen vapaasti.

Käyttäjän RikuEskelinen kuva
Riku Eskelinen

Heippa! Täällä ilmoittautuu yksi Husun oikolukijoista. Kuvio toimii näin:

Olen auttanut parissa kirjoituksessa, joista tosin on jo vuosia aikaa. Tunnen muutkin oikoluvussa auttavat, jotka ovat tehtävässä olleet oikeasti aktiivisia viime vuosina. Homma toimii näin: Husu kirjoittaa pohjatekstin ja oikolukija lukee sen ja korjaa kielioppivirheet. Jos oikolukija kokee jonkun suomenkielisen sanonnan käyvän tekstiin paremmin, niin hän ehdottaa tätä Husulle. Husu tekee sitten vielä omat korjaukset ja tekstiä pallotellaan niin pitkään, että Husu hyväksyy sen ja lisää itse näille sivuille.

Tässä ei siis ole mitään eroa siihen, kuinka esimerkiksi PENin jäsenet, kansanedustajat, ministerit tai lehtitoimittajat tekevät työtään. Husun lähtötekstissä on enemmän virheitä kuin syntyperäisillä suomalaisilla, mutta en ymmärrä, miten muuten kirjoituksia voisi tehdä? Mika Waltarikin kirjoitti näin. Jokainen ammatikseen kirjoittava tarkastuttaa tekstinsä oikolukijalla.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Kiitoksia Riku vastauksestasi! Näin se haamukirjoittajan salaisuus alkaa ratkeamaan. Onnittelut myös sinulle Suomen PEN:n sananvapauspalkinnon saajan taustatiimiläisen roolista.

Toisin kuin eräät tämän blogin kommentoijat ovat lausuneet, sanoit että kirjoittajia on useampia. Ihan mielenkiinnosta kysyn että koostuuko ryhmä pääasiassa keskustataustaisista kirjoittajista?

(Ja onnea tuleviin ek-vaaleihin!)

Käyttäjän amgs kuva

Luin mielenkiintoisena. Blogini uran alkuvaiheessa taisi pari henkilöä kysyä, että kuka kirjoittelee juttujani. Luulen, että vuosien varrella monille on tullut selväksi, että itse olen ollut niiden takana. Pääsääntöisesti lapset ovat auttaneet tarkastamaan kielioppia. Joku on sanonut, että käytän välillä erikoisia ilmauksia ja välillä kielioppisammakoitakin on mahtunut. Jutut eivät olisi minun ellei olisi niin. Suomi ei ole äidinkieleni. En ole laskenut mutta joskus olen kirjoittanut juttuja ilman tarkistusta ja ne ovat jopa päättyneet karuselliin.

Edellisten eduskuntavaalien alla (olin ehdolla) yksi vihreä aktiivi (Kiitos Joni Pelkoselle!), tarkisti 2 artikkelia. Yksi Mikael tarkisti yhden. Tuossa on avustajajoukkoni koko bloggariuran aikana. Kerran kysyin yhdeltä "kaverilta" haluasiko hän auttaa yhden pulmallisen jutun kanssa ja hän kielttäytyi vedoten siihen, että hän auttaa toista kirjoittajaa. Olen nyt siis yllättynyt, jos muilla on suuria avustajajoukoja. Hienoa!

Muista "maahanmuuttajakirjoittajista" pitää sanoa, että Hussein Muhammed ja perussuomalainen Freddy ovat ne, jotka joskus ovat tukeneet minua julkisesti kommentien tai peukkujen muodossa. Husu ei. Erikoista.

Käyttäjän RikuEskelinen kuva
Riku Eskelinen

Kiitos onnentoivotuksistasi vaalien suhteen. Haamukirjoittaja on väärä sana. Oikea sana on oikolukija. Kivaa, että oikolukijoitakin muistetaan. Tämä on iso kunnia. En muista edes Nobelin rauhanpalkintojen saajien oikolukijoita onnitellun.

Kysymykseesi muista OIKOLUKIJOISTA (ei kirjoittajista tai haamukirjoittajista) pystyn vastaamaan vähän heikonlaisesti. Kyse ei ole mistään tiiviistä tiimistä tai ryhmästä, joten tunnen vain muutaman. Kas, Husu kenen tahansa muun kirjoittajan tavoin pyytää ketä milloinkin oikolukemaan tekstejä. Käsitykseni mukaan oikolukijoissa on sekä keskustalaisia että puoluepoliittisesti sitoutumattomia ihmisiä. Toivottavasti osasin vastata kysymykseeni. Tässä ei ole siis taustalla mitään kummallista tai järjestäytynyttä.

Minäkin usein oikoluetan tekstejäni muilla. En usko, että omat oikolukijani kuitenkaan tietävät muita tekstejäni oikolukeneita henkilöitä. (Tätä tekstiä ei ole oikoluetettu kenelläkään, mutta kaikki blogitekstini nettisivuillani oikoluetan aina muilla.)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Husun vertaaminen kirjailija Mika Waltariin on pysäyttävä kokemus.

Mika Waltarin sijaan eräs toinen suomalainen kirjailija kylläkin nousi mieleeni. Tämän romanikirjailijan esikoisromaanin ensimmäisen sivun käsikirjoitus julkaistiin vuosia sitten Hymy-lehdessä.

Jokainen lukija sai tuolloin todeta, että alkuperäisestä tekstistä ei jäänyt paria sanaa enempää kirjan ensimmäiselle sivulle. Kustannustoimittaja oli tehnyt hienoa työtä.

Suomi oli näin saanut uuden vähemmistökirjailijan. Esikoisromaani palkittiin luonnollisesti kirjallisuuspalkinnolla ja kirjailija sai apurahan.

Ei uutta auringon alla.

Käyttäjän tapiokoivisto kuva
Markku Koivisto

Ymmärräthän, arvoisa bloggaaja, että kirjoittaja ja oikolukija ovat eri asioita?

Ralf Ruutana

Kyllähän muutamat Husua varttuneempina Suomeen tulleet maahanmuuttajat puhuvat ja ennen kaikkea kirjoittavat erinomaista suomea ilman avustajia. Tällaisia ovat esimerkiksi Neil Hardwick ja Roman Schatz ja tietysti suuri joukko taviksia.

Kustannustoimittajat toki käyvät läpi kaikki käsikirjoitukset olipa teoksen kirjoittaja ns. kantasuomalainen tai ei. Harva bloggari sentään tarvitsee blogikirjoituksiinsa oikolukijaa etenkään jos on noinkin kauan asunut Suomessa kuin Husu.

Toimituksen poiminnat